Proiecte ambițioase. Dubaiul vrea să construiască cea mai „verde autostradă” pe 93 de km și un centru imens de agroturism, în deșert

Compania URB din Dubai a propus o serie de proiecte ambițioase, concentrate pe sustenabilitate și mediu pentru a transforma emiratul. Printre acestea se află și o „autostradă urbană sustenabilă”, aflată într-o structură cu climă controlată ce se întinde pe 93 de kilometri, arată un material realizat de CNN, citează digi24.ro.

Dacă va fi construită, „Bucla” (The Loop) ar fi cea mai „smart” infrastructură pentru biciclete și alergare din lume, potrivit directorului URB, Baharash Bagherian. „Proiectul are în vedere să facă din Dubai cel mai conectat oraș de pe Pământ, atât pietonal cât și pe bicicletă”, a adăugat acesta.

Structura masivă este proiectată să înconjoare Dubaiul, oferind „un coridor verde” liber de mașini și plin de copaci și plante pentru ca rezidenții să meargă pe jos sau cu bicicleta în jurul orașului.

URB a mai conceput și un mare proiect de agroturism în deșertul din Dubai, despre care se spune că va deveni un nou standard pentru agricultura sustenabilă, educația privind mediul și turismul „verde” în regiune, dacă va fi construit.

Separat de „Buclă”, „Agri Hub” va acoperi aproape 40 de hectare și va găzdui spații pentru educație și cercetare, precum și cazări eco, magazine și restaurante cu produse direct din producția agricolă, dar și cafenele.

Bagherian spune că o vizită la Agri Hub ar ajuta oaspeții să înțeleagă și să interacționeze mai mult în activități sustenabile.

„Va deschide mințile oamenilor”, spune acesta. „Oamenii ar putea să înțeleagă greșit agroturismul. Ei cred că se vor uita la echipament agricol, la ferme și să culeagă fructe. Cu acest proiect încercăm să schimbăm modelul agroturistic, astfel încât să fie benefic tuturor. Fie că ești un comerciant, ori un fermier, în special dacă ești consumator – există ceva dintr-o economie mai verde pentru toți”.

Bagherian a condus anterior proiectarea pentru Faza a Doua a „Orașului sustenabil” în Dubai și a lucrat la comunități similare „verzi” care în prezent sunt în construcție în Yiti, Oman și Insula Yas din Abu Dhabi.

„Întreaga lume se mișcă spre o economie mai verde. Cele mai puternice economii vor fi cele care pot face tranziția către sustenabilitate cât mai deveme posibil cu astfel de proiecte”, spune Bagherian.

Structura Agri Hub în formă de șarpe ar fi formată dintr-o boltă imensă de oțel cu panouri din beton prefabricat și sticlă, costul carbonului fiind compensat de operațiunile de la locație.

URB spune că proiectul are ca scop să nu producă risipă iar transportul să fie fără combustibili fosili. Ar avea propria centrală pe biogaz ca să genereze energie din deșeuri organice, în vreme ce părți din proiect ar fi parțial sub pământ, pentru a păstra clădirile răcoroase.

Având în vedere că sunt puține surse de apă în Dubai, proiectul este conceput să aibă ferme biosaline, unde culturile sunt crescute în apă sărată și folosesc apă reciclată din locație pentru a iriga plantele din spații publice. Aceste zone vor avea plante tolerante la secetă precum și grădini ce folosesc apă de ploaie și zone de bioretenție care nu necesită irigații și creează un habitat pentru păsări și insecte.

Precum în cazul „Buclei”, Agri Hub este conceput să folosească 100% apă reciclată din irigații și să fie alimentat în totalitate folosind energie cinetică.

URB a transmis că proiectele vor fi finanțate de investitori privați și că momentan lucrează la studiile de fezabilitate pentru a stabili cel mai bun loc pentru construcția Agri Hub. Bagherian speră ca construcția Agri Hub să înceapă în 2024. „Bucla”, dacă va fi comisionată, ar fi gata pentru cicliști și alergători până în 2040.


Preluat de la: Publika.md