Programul, cu un buget de 54,4 milioane lei, finanțați din bugetul de stat, oferă vouchere de pînă la 7.000 de lei, care pot fi utilizate pentru achiziționarea electrocasnicelor eficiente energetic, cum ar fi frigidere (inclusiv frigidere cu congelator integrat) și mașini de spălat cu uscător integrat.
Pentru a procura un aparat electrocasnic beneficiarii vor trebui să ofere în schimb un echipament vechi de același tip care nu este obligatoriu să fie și funcțional.
„Prin Programul EcoVoucher Guvernul ajută familiile să-și reducă facturile la energie, dar și să compenseze costul electrocasnicelor pentru consumatorii cu un grad sporit de vulnerabilitate energetică. Facturile înalte la energie, inclusiv pentru cei care au venituri reduse, nu țin doar de prețul energiei. În mare parte facturile vizează modul cît de eficient utilizăm această energie, cît de eficiente sînt electrocasnicile pe care le folosim. Ne dorim ca în urma acestui program să vedem că facturile celor care beneficiază de ajutor scad, iar acești oameni vor avea un nivel de confort mai ridicat”, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei.
Voucherele vor fi distribuite astfel încît să includă o gamă variată de gospodării vulnerabile, asigurînd sprijin pentru familiile cu copii, pensionari, persoane cu nevoi speciale, precum și pentru alte gospodării vulnerabile energetic.
„Programul de vouchere este cel mai prompt instrument disponibil la moment prin care statul oferă suport gospodăriilor casnice în eficientizarea consumului de energie. Acesta permite într-o manieră foarte comodă, pentru toate părțile implicate, ca electrocasnicele vechi deținute de gospodăriile casnice beneficiare ale programului să fie înlocuite cu altele eficiente din punct de vedere energetic. Astfel, programul contribuie la atingerea obiectivelor naționale în domeniul eficienței energetice și totodată are un impact pozitiv asupra mediului prin faptul că electrocasnicele vechi sînt colectate și reciclate în conformitate cu toate rigorile în domeniu”, a declarat Ion Muntean, directorul CNED.
Programul de vouchere este finanțat prin mecanismul de obligații de eficiență energetică, introdus de Ministerul Energiei în anul 2024.
Parteneri oficiali ai Programului de Vouchere pentru Electrocasnice sînt magazinele Enter, Bomba, Maximum, Ultra, Hi-Tech și A-Tehno.
Acest program reprezintă un pas important în eforturile de a asigura accesul la electrocasnice performante pentru toți cetățenii, în special pentru cei vulnerabili, și în același timp de a promova eficiența energetică la nivel național.
Anul trecut, CNED şi PNUD Moldova au implementat programul pilot de acordare a voucherelor pentru electrocasnice „Rabla pentru electrocasnice”, cu suportul financiar al UE. În cadrul Programului, au oferit 7246 vouchere pentru frigidere, mașini de spălat și plite electrice și 303 336pentru becuri LED.
Acest program contribuie la eficientizarea consumului de energie și la reducerea sărăciei energetice, oferind soluții sustenabile pe termen lung.
Mai multe detalii despre program sînt disponibile pe pagina oficială a CNED.
Preluat de la: Noi.md