”Artiștii de balet și ai ansamblului JOC participă frecvent la diferite evenimente, foarte des, după cum am aflat. În acest caz, artiștii au declarat că au fost înșelați, folosiți, invitați la zilele culturale, iar acolo a fost un oligarh fugar, care s-a fotografiat imediat cu ei, iar apoi acele fotografii au fost folosite fără permisiunea și acordul lor. Îmi pare foarte rău că artiștii au căzut în această capcană și s-au aflat într-o astfel de situație…
Modul în care acest colectiv funcționează și unde participă ca ansamblu este responsabilitatea conducerii. Demiterea directoarei nu este legată de participarea grupului de artiști JOC la acea acțiune politică. A fost un semnal că trebuie să se analizeze ce se întâmplă în acest colectiv.
Am descoperit că, din păcate, pe cât de talentat este colectivul, dansatorii și muzicienii săi, pe atât de ineficient a fost managementul. Toate reclamațiile noastre se referă la organizare și la ordinea internă, la tija care definește ce înseamnă să fii artist al JOC. Cât de prestigios, important și responsabil este. Oamenii au luat concediu fără plată. Dar faptul că șase persoane din colectiv (10% din întreaga echipă creativă) cer concediu fără plată în aceeași perioadă, iar managerul nu întreabă unde merg, de ce toți deodată, și mai iau și costumele — este un semnal foarte îngrijorător”, a declarat Prodan.
Totodată, Ministrul a lăsat să se înțeleagă că conducerea ansamblului știa unde pleacă dansatorii, iar dacă într-adevăr nu era în cunoștință de cauză atunci acest lucru este și mai grav.
”Dacă nu știa, este și mai rău. Plecăm de la declarația conducătorului că nu știa, și asta este foarte grav. Conducătorul trebuie să știe. Concediul fără plată este prevăzut de legislație. Dar ceea ce deranjează este că managerul admite că artiștii trăiesc prost, că au salarii mici și că suntem nevoiți să-i eliberăm de fiecare dată când sunt invitați să performeze.
Ești manager, ai fost numit, statul ți-a încredințat cel mai bun colectiv de dans din țară, care este subvenționat lunar din bugetul de stat cu peste 1 milion de lei”, a mai spus Prodan.
Mai mult decît atît, minsitrul spune că dacă artiștii nu ridică salarii decente, asta este direct responsabilitatea administrației.
”Probabil că echipa administrativă nu își îndeplinește sarcina de organizare a muncii, dar primește cea mai mare parte a fondului de salarii. Managerul nu dansează, nu cântă, nu cântă la instrument, nu calcă și nu spală costumele. Ce face el? Asigură funcționarea colectivului, creșterea și dezvoltarea acestuia.
Dacă cineva nu face față și consideră că statul plătește prea puțin, motiv pentru care este nevoit să lase artiștii să caute alte surse de venit, atunci îmi pare rău, trebuie să plece. Va veni altcineva care va asigura o astfel de muncă a colectivului încât artiștii să câștige mai bine și să nu caute surse suplimentare de venit. Există oportunități pentru asta, publicul dorește să plătească pentru bilete și să se bucure de concerte. Trebuie organizată eficient activitatea, astfel încât artiștii să nu caute câștiguri ilegale și să nu se teamă să-și piardă locul de muncă în acest colectiv. Pentru că acesta este cel mai mare și puternic colectiv din țară”, a spus Prodan.
Preluat de la: Noi.md