Hotărârile Curții Constituționale nu pot fi atacate în instanță. Mai mult, un eventual control judecătoresc al actelor sale ar înseamna o imixtiune în activitatea instituției. Precizările au fost făcute de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, în urma unor sesizări depuse de mai mulți deputați.
„Eventualul control judecătoresc al actelor instanțelor de jurisdicție constituționale ar submina rolul Curții Constituționale de gardian al Constituției și calitatea ei de organism independent. Orice soluție a plenului Curții Constituționale indiferent dacă se cheamă hotărâre, aviz sau decizie se bucură de caracterul de act definitiv și inatacabil”, a menţionat președintele Curții Constituționale.
Domnica Manole a precizat că nici deciziile de funcţionare a instituţiei nu pot fi contestate.
„Nicio altă autoritate a statului, inclusiv instanțele de judecată, nu se pot substitui votului secret exprimat de judecătorii constituționali atunic când își aleg președintele”, a spus preşedintele CC.
În luna mai, Vladimir Țurcan a contestat la Curtea Constituțională destituirea sa din funcția de președinte al instituţiei și numirea Domnicăi Manole în locul său. Atunci, cererea a fost declarată inadmisibilă, iar în hotărâre a fost specificat că aceasta este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
Ulterior, Țurcan a cerut Judecătoriei Chișinău suspendarea acestor hotărâri ale Curții Constituționale, însă magistrații au respins cererea. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, dar Vladimir Ţurcan nu ne-a răspuns la apeluri şi mesaje pentru a ne spune cum va proceda.
Vladimir Țurcan a fost demis în urma demersului colegilor săi Liuba Șova și Nicolae Roșca. Decizia a fost luată după ce președintele Igor Dodon a recunoscut public că l-a sunat pe Țurcan pentru a afla în ce condiții a fost suspendată legea anticriză din perioada pandemiei. Acesta a negat că i-ar fi spus președintelui cum a avut loc procedura de vot.
Preluat de la: Publika.md