Presa internațională: Reținerea lui Vladimir Plahotniuc, semn că Grecia nu mai este un „refugiu” pentru cei asociați cu Rusia și urmăriți de SUA, Regatul Unit și UE

Mesajul este clar: teritoriul elen nu mai este o „zonă neutră” sau o bază pentru cei legați de sistemul geopolitic rusesc și care sunt urmăriți de SUA, Regatul Unit și UE. Mișcările recente ale autorităților elene demonstrează disponibilitatea și hotărârea de a coopera la nivel internațional în urmărirea penală a persoanelor corupte.

Cazul Plahotniuc depășește limitele unei infracțiuni financiare și intră în spectrul conflictelor geopolitice. Grecia, în conformitate cu strategia euro-atlantică, transmite mesaje clare: nici oligarhii pro-ruși nu se mai pot simți în siguranță în țară, nici Moscova nu mai poate percepe Atena ca o „zonă neutră”, scrie sursa.

În culisele geopolitice, opinia dominantă la Atena este că criza libiană este în mare parte responsabilitatea Rusiei, care menține relații strânse cu mareșalul Haftar. Continuarea sprijinului militar și diplomatic al Rusiei pentru Haftar intensifică îngrijorările Greciei, creând nevoia unor mesaje clare către partea rusă prin tratamentul unor persoane precum Plahotniuc.

Arestarea lui Vladimir Plahotniuc în Grecia capătă o semnificație geopolitică deosebită din cauza momentului și a circumstanțelor care o înconjoară. În ciuda faptului că magnatul moldovean locuia în țară de o perioadă semnificativă de timp, ducând o viață de lux în suburbiile sudice ale Atenei – într-o vilă de lux, cu o mașină de lux și cu utilizarea exclusivă a acesteia, fără a fi deranjat de autorități – nu a existat o mobilizare imediată a forțelor de ordine grecești în săptămânile și lunile anterioare, deși existența unei notificări roșii Interpol fusese adusă la cunoștința Moldovei încă din 2019.

Deși avizul de căutare al Interpolului era în așteptare încă din primii ani după fuga lui Plahotniuc din Moldova, nu a existat nici o supraveghere activă. Poliția greacă s-a mobilizat acum „exploatând” informații specifice privind emiterea ilegală de documente de identificare.

Coincidența operațiunii cu agenda geopolitică întărește versiunea „mesajului” către cercurile terțe care circulau liber în Grecia până de curând.

Procuratura Republicii Moldova a transmis, pe canale oficiale, către autoritățile competente ale Republicii Elene, cererea de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc

Fostul politician Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Anunțul a fost făcut pe 22 iulie de Poliția Republicii Moldova. Alături de el a fost reținut și ex-deputatul Constatin Țuțu.

Autoritățile grecești l-au arestat pe Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Moldova, după ce ar fi descoperit în posesia lui un document fals, emis pe numele „Stanislav Kirsanov”.

Presa din Grecia a dezvăluit noi detalii despre viața lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit unei publicații elene, ex-liderul PD ar fi căsătorit cu Elizaveta Kuznețova, o tânără originară din regiunea transnistreană, care a câștigat titlul de Miss Moldova în 2019.

Vladimir Plahotniuc deținea 21 de acte false. IGP a publicat mai multe informații despre toate identitățile ale fostului lider democrat și ale lui Constantin Țuțu.

Presa elenă scrie că cei doi intenționau să plece în Dubai. Alături de foștii deputați ar fi fost reținută și o tânără de la Tiraspol – Elisaveta Kuznețova, care a purtat titlul de Miss Moldova în 2019.

Rusia a emis, pe 23 iulie, mandat de arest prin Interpol pe numele lui Vladimir Plahotniuc, scrie canalul de Telegram Tema. Astfel, Moscova intenționează să ceară autorităților grecești extrădarea oligarhului către organele de drept ruse.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, afirmă că Republica Moldova a fost prima țară care a solicitat extrădarea oligarhului Vladimir Plahotniuc, fapt ce ar trebui să-i ofere prioritate. Potrivit lui, cererea a fost depusă acum patru-cinci ani. Totuși, la acel moment, în comisia Interpol care examina dosarul era implicat fostul director al SIS, Vitalie Pîrlog. „Și cumva vedem că și-a pus o amprentă”, a declarat șeful IGP.

Vladimir Plahotniuc a fost plasat în arest pe un termen de 40 de zile, a anunțat Procuratura Generală.

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a declarat pentru UNIMEDIA că încă nu a reușit să ia legătura cu clientul său.

RISE Moldova dezvăluie locația exactă a vilei de lux din Saronida, unde s-au refugiat oligarhul Vladimir Plahotniuc și fostul deputat Constantin Țuțu, până la arestarea lor, care a avut lor ieri, la Atena, Grecia. Vila ultramodernă, dotată cu piscină, a devenit centrul unei operațiuni internaționale de căutare și este situată pe strada Ifaistou, într-o zonă exclusivistă de la malul Mării Egee, în sudul capitalei elene.

Imagini de la perchezițiile din vila lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider PD reținut, au fost făcute publice de Poliția din Grecia. În acestea se observă că au fost găsiți bani în casa oligarhului, dar și un pașaport ucrainean.

Maia Sandu a oferit prima reacție, după reținerea fostului lider PD, Vlad Plahotniuc, la Atena. „După 6 ani, avem și noutăți bune. Acum este foarte important ca instituțiile responsabile să munceacă pentru a obține extrădarea”, a declarat șefa statului.

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar fi fost reținut în Grecia în baza unei identificări faciale, în timp ce folosea o identitate bulgară, spune liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Conform acestuia, Plahotniuc ar fi deținut acte pe numele Mihail Ilcev Taușanov, iar Constantin Țuțu – Andrei Sîli.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție după reținerea fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Dragalin a calificat încătușarea acestuia drept un „rezultat semnificativ”, mulțumind colegilor din Procuratură și celor de la poliție pentru efortul depus, inclusiv în cooperarea internațională. „Nu cred că a fost parte dintr-un plan major al lui, dar legea l-a ajuns din urmă”, a declarat Dragalin.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că reținerea lui Vladimir Plahotniuc în Grecia nu este o coincidență, dar „un scenariu bine pus la punct”. Mai mult, într-o declarație făcută la UNInterviu pentru UNIMEDIA, ex-președintele a sugerat că anunțul privind reținerea fostului lider PDM ar fi fost programat deliberat pentru a umbri evenimentul de lansare a blocului electoral pe stânga.

Pe 7 februarie 2025, după 4 ani și jumătate de la fuga sa din Republica Moldova și nenumărate cereri din partea autorităților de la Chișinău, Interpol a acceptat într-un final solicitarea și l-a dat în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc.

Procuratura a anunțat anterior că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare și solicitată extrădarea pentru a fi tras la răspundere în Moldova.

Furtul miliardului în 2014 s-a desfășurat în 4 etape, cu implicarea unui număr mare de șefi de instituții responsabile ale statului, ai Băncii Naționale, din cadrul ministerelor, până la nivel de Guvern și Legislativ, iar pregătirile au început încă în 2009.

Plahotniuc a fugit din țară în iunie 2019, când a pierdut guvernarea și a avut o discuție cu ambasadorul SUA la Chișinău.


Preluat de la: Unimedia.info