„Pozitivă și încăpățânată, dar instabilă emoțional.” Portretul psihologic al Maiei Sandu, realizat de un doctor în filosofie

„Maia Sandu – pozitiv este un soi de încăpățânare bună, perseverență, pot să-i zic așa. Doi este disciplina, trei este mult curaj. Asta nu putem să negăm. Pe partea cealaltă, eu aș prefera să cred că asta e un soi de naivitate în adunarea echipei sau că e un soi de atașament față de oameni, care nu ar trebui să existe în cazul liderilor. Una e ca eu să fiu atașată ca persoană față de anumiți oameni și alta să fiu atașată ca șef de stat. Aici e o confuzie, pentru să sunt foarte mulți din echipă pe care eu cred că ea nu-i poate vedea. Și asta contează enorm, mai ales în situația în care suntem noi acum ca țară. Pe minus nu știu altceva la care merită se ne uităm. Mă uit la ei ca la politicieni, nu ca la oameni per se. În rest, eu am o senzație că ea are anumite căderi, din care nu poate ieși. Este instabilă emoțional, dar asta nu este instabilitate emoțională cu care se vehiculează și cu care se manipulează. Toată lumea își face tot felul de proiecții, dar ea are voie să aibă instabilități, căderi, e normal, dar nu are voie să aibă neclaritate”, a punctat Angela Stafii.

Pe 3 noiembrie 2024, moldovenii și-au ales Președintele țării pentru următorii patru ani. Lupta finală politică s-a dat între candidata înaintată de partidul de guvernare, PAS, Maia Sandu, actuala șefă a statului și fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, înaintat și susținut de Partidul Socialiștilor.

Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Președinta aleasă, Maia Sandu, a obținut mai puține voturi în turul II de scrutin, comparativ cu turul doi de la alegerile din 2020. Pe 3 noiembrie, Sandu a acumulat 929.964 voturi, iar în 2020 – 943.006 sufragii.

Locuitorii din Fălești, raionul de baștină al Maiei Sandu, nu i-au acordat încrederea majorității nici în turul II al scrutinului prezidențial. Aceștia au votat-o în proporție de 38,16%, cu circa 7300 de voturi mai puțin decât a acumulat contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo.

Și în raionul de baștină al premierului Dorin Recean, Drochia, candidatul susținut de PSRM la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a câștigat turul II al alegerilor, acumulând peste 52 la sută din sufragii.

În schimb, municipiul Chișinău a votat majoritar pentru Maia Sandu în turul II. Actuala președintă, susținută de PAS, a luat 57,38% din sufragii. Într-un singur sector al capitalei, Alexandr Stoianoglo a acumulat mai multe voturi.

La Ungheni, Maia Sandu a câștigat scrutinul prezidențial la limită, cu 50,60% din voturi. Diferența față de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, o constituie 480 de sufragii.

Iar la Orhei, voturile s-au repartizat astfel: Maia Sandu – 52,24%, Alexandr Stoianoglo – 47,76%.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a contestat rezultatele alegerilor prezidențiale și a desfășurat, pe 8 noiembrie, un protest la sediul Comisiei Electorale Centrale. „Maia Sandu nu este un președinte legitim”, a menționat atunci fostul șef de stat, Igor Dodon.

La rândul său, fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că „Maia Sandu niciodată nu va fi acceptată în calitate de Președinte al tuturor”, iar „mandatul său nu este unul istoric”, ci este „o pată rușinoasă pe corpul țării”. „Își tot face poze mieroase pe intern. Se tot duce la „dictatorul” Orbán în Ungaria, „aliatul” lui Putin, în speranța că pozele cu europenii îi vor consolida pozițiile. Doar că, nu va mai funcționa nimic”, a spus Nagacevschi.


Preluat de la: Unimedia.info