Povestea unui voluntar pentru vaccinul anti-COVID al Universității Oxford: Mă bucur că am avut posibilitatea de a juca un rol

Jurnalistul BBC Richard Fisher s-a oferit voluntar pentru testarea vaccinului dezvoltat de Universitatea din Oxford. La studiul clinic au participat 10.000 de voluntari. Ei au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit vaccinul experimental împotriva COVID-19, iar altul, un vaccin deja existent, împotriva meningitei, folosit pe post de placebo.

Fisher a primit vaccinul în 3 iulie, la spitalul St George’s, în ultima zi a testelor clinice, scrie digi24.ro.

După o săptămână, i s-a cerut să-și facă un test COVID, care a ieșit negativ. Va face săptămânal astfel de teste timp de patru luni și va face analize de sânge în mod repetat, timp de un an.

„Mă bucur că am avut posibilitatea de a juca un rol foarte mic – alături de alte 10.000 de persoane – într-un proces pe care întreaga lume îl urmărește. Ritmul în care grupul Oxford a răspuns la această criză, precum și munca grea și organizarea persoanelor implicate, sunt impresionante. Înainte de pandemie, mulți dintre acești medici și cercetători lucrau în colțuri relativ obscure ale dezvoltării vaccinurilor sau pediatriei, din curiozitate științifică sau pentru un scop individual. Nu se așteptau niciodată să ducă speranțele și așteptările a miliarde de oameni pe umeri”, a spus jurnalistul.

Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford pare sigur și antrenează sistemul imunitar, potrivit studiilor clinice. Este unul dintre vaccinurile aflate în faze avansate și cu rezultate promițătoare.


Preluat de la: Publika.md