„Pentru că dacă am avea relații pur economice și dacă Gazpromul nu ar fi folosit de autoritățile ruse ca instrument de presiune sau de încurajare, în funcție de situație, nu ar exista această înflorire”, a spus el.
Șeful diplomației moldovenești a subliniat că Republica Moldova, în esență, a încetat deja de un an și jumătate relațiile cu Gazprom, nu importă gaze naturale din Rusia, nu cumpără de la Gazprom.
„Noi îl cumpărăm de pe piața internațională. Îl cumpărăm de la comercianții internaționali la prețul pieței. Este destul de ieftin în timpul verii. Îl cumpărăm și îl trimitem în depozite pentru iarnă, așa cum ar fi trebuit să facem de fapt cu mult timp în urmă. Nu este foarte clar cum de autoritățile moldovenești anterioare nu s-au preocupat suficient de mult de securitatea energetică a țării pentru a se afla în cîrcă pentru Gazprom în toți acești 30 de ani. Acum avem posibilitatea să cumpărăm gaze de pe piața internațională și, în acest sens, nu mai există o asemenea dependență cum a existat timp de 30 de ani”, a declarat Mihail Popșoi.
Potrivit acestuia, atunci cînd există un singur vînzător posibil, este puțin probabil să obțineți condiții avantajoase.
El a menționat că, în parte, prețul gazului alternativ a fost chiar mai mic decît cel convenit cu Gazprom. Prin urmare, perspectiva diversificării surselor de aprovizionare este de mare ajutor nu doar pentru securitate, ci și pentru dezvoltarea economică.
Referindu-se la actualele relații cu Gazprom, Mihail Popșoi a spus că mai rămîn unele probleme, dar din punctul de vedere al Republicii Moldova, această etapă dificilă a relațiilor cu Gazprom, cînd exista o dependență sută la sută de acesta, a fost depășită.
„Și acest lucru este un mare ajutor și o mare bucurie, pentru că atunci cînd ai posibilitatea de a alege, întotdeauna este mult mai bine decît atunci cînd nu ai această posibilitate”, a spus ministrul moldovean de externe.
Preluat de la: Noi.md