Polonia și-a construit un nou canal la Marea Baltică pentru a evita apele teritoriale rusești

Polonia a inaugurat, sâmbătă, un canal care să-i permită accesul la Elblag, portul său de la Marea Baltică, fără mai treacă prin apele teritoriale ale Rusiei.

Până în prezent pentru a ajunge în largul mării, navele care părăseau Elblag trebuiau să ocolească o peninsulă aparţinând în parte Poloniei şi în parte Rusiei şi să-i ceară autorizaţie de cerere acesteia din urmă, ceea ce guvernul de la Varşovia a dorit să evite, în contextul actual al agresiunii rusești împotriva Ucrainei, relatează Digi24.

„Este vorba de a deschide această cale pentru a nu trebui să mai cerem acordul unei ţări care nu ne este prietenoasă”, a declarat preşedintele polonez, Andrzej Duda, în cursul unei ceremonii inaugurale a canalului, amintind contextul invaziei rusești în Ucraina vecină.

Accesibilă doar navelor mici, în acest moment, calea fluvială deschisă prin acest canal va permite, într-un final, traversarea de către navele cu lungimea de până la 100 de metri.

Lucrări de dragare şi de dezvoltare a diverselor infrastructuri de transport urmează să fie terminate până în septembrie 2023, costul total al proiectului fiind estimat la aproximativ două miliarde de zloţi, adică 420 de milioane de euro.

Proiectul a suscitat o controversă, în special între susţinătorii noii căi de acces la Marea Baltică şi ecologişti, care au atras atenția cu privire la riscurile pentru fauna şi flora care ar putea fi afectate de evoluţia salinităţii apei din deltă.


Preluat de la: Publika.md