Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) a informat că seria de cutremure a început la ora patru dimineața, magnitudinea niciunui seism nedepășind 1,7. Toate cutremurele slabe s-au produs la o adîncime cuprinsă între 1,2 și 3,7 mile sub vîrful muntelui Rainier, scrie Daily Mail.
Harta publicată marți de Serviciul Geologic al Statelor Unite a arătat că noul roi de cutremure s-a alăturat sutelor, și poate chiar miilor de cutremure înregistrate în zona vulcanului Rainier din 2020, relatează focus.ua.
Cu toate acestea, Serviciul Geologic al Statelor Unite a menționat că acesta a fost cel mai mare roi de cutremure din această zonă din 2009.
În ciuda creșterii activității seismice, oficialii au declarat că nu există motive de îngrijorare și au asigurat că nivelul de pericol al vulcanului a rămas „normal”.
Cu toate acestea, seismologii avertizează că erupția vulcanului Rainier este inevitabilă, deoarece acesta rămîne unul dintre cei mai activi vulcani din Munții Cascade din nord-vestul Pacificului.
Lahare după erupția unui vulcan în Japonia
Muntele Rainier, unul dintre cei mai periculoși vulcani din SUA, se înalță deasupra orașului Olympia, statul Washington. În acest oraș locuiesc peste 50.000 de oameni.
Experții consideră că erupția reprezintă un pericol foarte mare din cauza fluxurilor de noroi vulcanic (lahar), a căderilor de cenușă și a fluxurilor piroclastice. Este doar o chestiune de timp pînă cînd vulcanul Rainier va lovi orașele Seattle și Tacoma din statul Washington, precum și orașele din Portland, statul Oregon.
În ciuda faptului că vulcanul Rainier nu a mai avut erupții semnificative de peste 1000 de ani, experții îl monitorizează îndeaproape din cauza potențialului său de erupție în orice moment și a distrugerilor pe scară largă pe care un astfel de eveniment le-ar putea provoca.
Jess Phoenix, vulcanolog și ambasador al Uniunii Oamenilor de Știință Preocupați, a declarat anterior: „Muntele Rainier nu mă lasă să dorm noaptea, deoarece reprezintă o amenințare enormă pentru comunitățile din apropiere”. Cînd acest vulcan va erupe în cele din urmă, amenințarea pentru orașele vecine nu va fi reprezentată de fluxuri de lavă sau nori sufocanți de cenușă, ci de lahare – fluxuri puternice de noroi care se mișcă rapid și care pot distruge în cîteva minute așezări întregi.
Laharele mari sînt capabile să zdrobească, să distrugă, să îngroape sau să măture practic totul în calea lor.
Preluat de la: Noi.md