Peste șase mii de moldoveni nu pot susține examenele auto, deoarece școlile unde au studiat au rămas fără licențe

Au studiat șoferia, dar nu pot susține examenele externe. În această situație s-au pomenit peste șase mii de moldoveni, după ce școlile auto unde au studiat au rămas fără licențe în perioada stării de urgență.

Despre aceasta a comunicat directorul-adjunct al ASP, Tatiana Cunețchi, în cadrul unei ședințe la Guvern. Aceasta a menționat că la începutul anului 2020 erau acreditate 181 de școli auto, dintre care, în luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile.

Pentru deblocarea situației, premierul a susținut soluția propusă de MECC. Astfel, cursanții, care au studiat în școlile cu licențe expirate vor trebui să susțină probele repetat, cheltuielile fiind suportate de instituții. 

Totodată, cei care au studiat în școlile auto, care nu au obținut acte permisive la începutul anului, vor fi evaluați în alte instituții, ce activează legal, cu suportarea cheltuielilor din bugetul școlii.

Potrivit legislației, școlile auto trebuie inițial să depună o cerere la ANACEC pentru evaluarea externă în vederea acreditării. De asemenea, la începutul anului, MECC a informat școlile auto despre necesitatea de inițiere a procedurilor pentru evaluarea externă și obținerea actului permisiv. Însă, din cele 47 de școli auto cărora le-a expirat actul permisiv, doar 6 au depus cererea pentru evaluarea externă.

Având în vedere că școlile auto cu licența expirată continuă instruirea persoanelor și formarea grupelor noi, premierul a solicitat MECC, ANACEC și ASP să publice oficial lista școlilor auto acreditate și celor care nu au licența valabilă.

„Încurajăm persoanele ca înainte de a aplica la vreo școală auto, să verifice datele oficiale, dacă este sau nu acreditată această instituție”, a menționat Ion Chicu.

În final, prim-ministrul a solicitat Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Fiscal de Stat și Agenției pentru Protecția Consumatorului să supravegheze activitatea școlilor auto care activează în prezent cu acte permisive expirate.


Preluat de la: Publika.md