Peste 50 de femei din Congo acuză grave abuzuri sexuale făcute de lucrători OMS

Mai mult de 50 de femei din Republica Democrată Congo susţin că au fost abuzate şi explotatate sexual de voluntari şi angajaţi care s-au identificat ca aparţinând de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de diferite ONG-uri implicate în operaţiune de combatere a virusului Ebola.

În cadrul mai multor interviuri, 51 de femei au relatat multiple situaţii în care au fost abuzate sexual de către bărbaţi care erau lucrători internaţionali în timpul epidemiei de Ebola, între 2018 şi 2020. Relatările acestora au fost confirmate, în multe cazuri, de şoferii organizaţiilor de ajutorare şi de angajaţi locali ai mai multor ONG-uri, relatează The Guardian.   

Relatările femeilor despre comportamentul bărbaţilor acuzaţi variază: de la propuneri de a întreţine relaţii sexuale la abuzuri sexuale în schimbul unui loc de muncă ori ameninţări cu concedierea atunci când au refuzat propunerile acestora.

Numărul ridicat al relatărilor, dar şi faptul că acestea sunt asemănătoare sugerează că problema era larg răspândită în oraşul estic Beni. Trei organizaţii diferite au anunţat deja că vor investiga acuzaţiile ieşite la suprafaţă, iar secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o investigaţie completă.   Unele femei au declarat că au fost asaltate sexual în diferite birouri or spitale, în timp ce altele au relatat cum au fost încuiate în diferite camere de bărbaţi care le-au promis locuri de muncă ori le-au ameninţat că vor fi concediate dacă nu se supun cerinţelor lor.   

„Foarte multe femei au trecut prin asta”, a declarat o femeie de 44 de ani, aceasta povestindu-le jurnaliştilor că pentru a obţine un loc de muncă a fost nevoită să întreţină relaţii sexuale cu un bărbat care i-a spus că lucrează pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Atât ea, cât şi alte femei au acceptat să vorbească cu condiţia păstrării anonimităţii, speriate că ar putea suferi represalii serioase în urma publicării dezvăluirilor. 

Femeile abuzate au lucrat ca bucătărese, îngrijitoare ori în cadrul altor locuri de muncă cu contracte pe termen scurt, căştigând între 50 şi 100 de dolari pe lună, aproape de două ori mai mult decât salariul mediu din regiune. Una dintre femeile abuzate este o persoană care supravieţuise infectării cu virusul Ebola şi se afla în căutare de ajutor psihologic atunci când a fost abuzată. Cel puţin două femei au declarat că au rămas însărcinate în urma relaţiilor sexuale cu bărbaţii acuzaţi. Multe dinte femei nu au relatat incidentele nimănui temându-se că-şi vor pierde locurile de muncă ori că vor suferi consecinţe chiar mai grave. Majoritate au declarat şi că s-au simţit mult prea ruşinate pentru a o face. Conform declaraţiilor unora dintre acestea, abuzurile ar fi continuat până în luna martie 2020.   

„Acţiunile de care aceste femei îi acuză pe mai mulţi indivizi care s-au identificat ca lucrători pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt inacceptabile şi vor fi serios investigate”, a transmis OMS într-un comunicat de presă.

„Trădarea persoanelor din comunităţile pe care încercăm să le ajutăm este condamnabilă. Nu tolerăm astfel de acţiuni din partea voluntarilor, angajaţilor ori partenerilor noştri”â

În ciuda politicilor de „zero toleranţă” ale OMS şi a garanţiilor ONU şi a mai multor ONG-uri importante de a combate astfel de abuzuri, cunoscute şi din alte ţări, precum Haiti ori Republica Centralafricană, relatări ale unor comportamente abuzive sexual continuă să iasă la suprafaţă. Investigaţia prezentă a fost derulată pe durata unui an şi a identificat zeci de femei care au descris cel multiple instanţe de exploatare sexuală în cadrul operaţiuni de combatere a virusului Ebola în Republica Democrată Congo. OMS a trimis peste 1,500 de persoane (angajaţi ori voluntari) să ajute aceast efort, scrie adevarul.ro.


Preluat de la: Publika.md