Peste 1800 de doze de plasmă convalescentă pentru tratarea pacienților cu COVID-19, repartizate spitalelor din țară

Peste 600 de doze au fost repartizate la Spitalul Clinic Republican, în cadrul căruia sunt internați cei mai mulți pacienți în stare gravă, care se tratează de COVID-19, atât din municipiul Chișinău, cât și din raioanele țării. La fel, 88 de doze de plasmă convalescentă au fost repartizate Institutului de Medicină Urgentă, 282- SCM ”Gheorghe Paladi”, 135-SCM ”Arhanghelul Mihail”, 25-SCM ”Sfânta Treime”, 259-IMSP Spitalul de Stat, 25-Spitalul Clinic al MSMPS, Spitalul MAI-1, 164-Spitalul Clinic Bălți, 8-SCR Tiraspol și 172 doze de plasmă convalescentă – instituțiilor medicale spitalicești raionale.

Plasma convalescentă conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, care provoacă infecția COVID-19. Persoanele care s-au tratat de COVID-19 sunt îndemnate să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această infecție, prin donarea de plasmă convalescentă.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Procedura poate fi efectuată după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie