Pescuit ilegal: Număr mare de încălcări înregistrate de la începutul anului

Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) aduce în atenția publicului faptul că pescuitul sportiv și de agrement în obiectivele acvatice piscicole naturale din Republica Moldova se desfășoară numai în baza permiselor eliberate de Agenția de Mediu și doar în cursul zilei, între răsăritul și apusul soarelui.

În scopul conservării biodiversității și folosirii durabile a resurselor acvatice, pescuitul este reglementat prin Legea nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura. Aceasta prevede clar regulile, interdicțiile și responsabilitățile ce revin tuturor celor care practică această activitate.

Analiza Inspectoratului pentru Protecția Mediului asupra cauzelor contravenționale înregistrate în primele șase luni ale anului 2025 a scos în evidență un număr semnificativ de abateri de la legislație.

Printre cele mai frecvente încălcări depistate de agenții constatatori se numără:

• capturarea de pești sub dimensiunile legale admise sau în cantitate ce depășește norma zilnică permisă (ex. maxim 5 kg/zi de persoană);

• practicarea pescuitului în afara orelor legale (în special în timpul nopții);

• folosirea unui număr mai mare de unelte sau cîrlige decît este permis (maxim 5 cîrlige per pescar);

• pescuitul în zone sau perioade interzise (de exemplu, la mai puțin de 100 metri în aval sau amonte de poduri);

• pescuitul de pe mijloace de transport acvatic neînregistrate sau utilizarea dispozitivelor de localizare a peștilor în scopuri recreative (trolling);

• capturarea speciilor de pești incluse în Cartea Roșie (ex: Babușca pontică – Rutilus frisii).

Conform art. 114 alin. (1) și (2) din Codul contravențional, persoanele fizice care nu respectă regulile de pescuit pot fi sancționate cu amenzi între 300 și 600 lei , iar persoanele juridice – între 6.000 și 10.000 lei.

În cazul capturării unor specii protejate, conform art. 140 alin. (1) din același cod, amenzile aplicate cresc considerabil – între 1.500 și 3.000 lei.

Totodată, contravenienții sînt obligați să achite integral prejudiciile cauzate resurselor biologice acvatice, în conformitate cu prevederile Anexei nr. 2 a Legii nr. 149/2006.


Preluat de la: Noi.md