«Generalul Lee s-a predat, dar eu – nu!»
La acea vreme, America a reușit să iasă din confruntarea civilă cu forțele președintelui reformator Abraham Lincoln, cu forțele nordicilor, pentru că atunci, în a.1865, confederații conduși de președintele Davis și generalul Lee, au capitulat. Cu toții ne amintim de minunatul film și romanul „Pe aripile vântului”, care povestește despre încercările dificile ale unei viitoare mari puteri, aflate în pragul prăbușirii sale istorice. Tragedia Sudului în această epopee este prezentată cu o acuratețe uimitoare. Acei oameni au fost cu adevărat purtați de vânt, iar Statele Unite, după ce au abolit sclavia și au depășit rămășițele feudalismului, au intrat într-o nouă eră a dezvoltării lor.
Acea epocă îndepărtată continuă să influențeze soarta Statelor Unite, pentru că în sudul acestei țări mai circulă camioane cu afișe și inscripțiile „Generalul Lee s-a predat, dar eu – nu”! După cum vedem, această problemă istorică este departe de a fi un subiect închis, iar orice conflict la nivel federal poate duce la un nou izbucnire de furie și confruntare politică, și poate chiar civilă.
Astăzi, SUA se află într-o situație similară și/sau aproape similară. Să nu uităm de declarațiile guvernatorului Texasului despre posibila secesiune a statului, dacă echipa președintelui democrat își va continua politica de imigrație. Politica de mutare a unor mase uriașe de imigranți peste râul Rio Grande și de distrugere a identității naționale și civice a acestei țări. O politică finanțată activ de lumea din culise și de statul profund din Statele Unite. O politică finanțată activ din fondurile celebrului finanțator George Soros. Cu această politică, președintele Biden și echipa sa au anulat practic toate eforturile fostului președinte Trump, care vizau restabilirea fostei puteri a Statelor Unite.
«America, ți-am dat tot ce am putut »
Acum asistăm la o nouă etapă în această confruntare istorică. O confruntare întruchipată în procesul cursei electorale, care poate germina într-o confruntare civilă indiferent de rezultatul acestor alegeri. Spre deosebire de alegerile anterioare de la finele secolului XX și începutul acestui secol, aici lupta nu este între anumite personalități iconice din democrați și republicani, din stânga și din dreapta – aici se poate vorbi despre o ciocnire a două sisteme ideologice și politice ireconciliabile și grupuri politice care întruchipează voința. Mai mult, în spatele fiecăreia dintre aceste grupuri și ideologii se află nu doar elite financiare, industriale, politice, academice, ci și elite conspirative care definesc diferit viziunea acestei mari țări în viitor. Definindu-și diferit situația internă și doctrina de politică externă.
Ce vedem pe fronturile acestei confruntări istorice? Să încercăm acum să evidențiem cele mai recente evenimente importante.
Cel mai important este congresul Partidului Democrat din SUA în cea mai mare metropolă americană – Chicago.
Congresul a devenit un eveniment marcant, pentru că la el democrații și-au aprobat în cele din urmă echipa formată din președinte și vicepreședinte. Printre altele, la congres au vorbit personalități foarte importante ale Partidului Democrat.
În prima zi, a vorbit acum fostul candidat la președinție și al 46-lea șef al Statelor Unite, Joe Biden, care a susținut-o pe Kamala Harris candidată oficial la președinție. El l-a susținut și pe candidatul la vicepreședinție Tim Walz. A fi nominalizat ca candidat la vicepreședinția SUA este „onoarea vieții mele”, a spus guvernatorul Minnesota Walz la Congresul Național Democrat. Guvernatorul Michigan Gretchen Whitmer, o stea în devenire a Partidului Democrat, care a fost considerat și un potențial candidat al lui Harris pentru vicepreședinție, l-a descris pe candidatul democrat drept „un tip dur, dovedit și cu adevărat dur”.
Biden i-a emoționat pe toți cu declarația sa „America, te iubesc!”, care a fost întâmpinată cu ovații de patru minute și scandări „Mulțumesc, Joe!” În discursul său, el l-a criticat încă o dată pe fostul președinte al SUA și pe rivalul său la recenta dezbatere, Donald Trump.
«America, ți-am dat tot ce am putut. Am făcut multe greșeli în carieră, dar ți-am dat totul! La fel ca mulți dintre voi, mi-am dăruit inima și sufletul națiunii noastre. Dar sprijinul poporului american mi-a oferit de un milion de ori mai mult. Eram prea tânăr ca să intru în Senat, nu aveam încă 30. Acum sunt prea bătrân pentru a deveni președinte. Dar sper că știți cât de recunoscător vă sunt tuturor», — a declarant Biden.
Într-adevăr, aceste vorbe ale președintelui nu pot să nu trezească empatie.
Politicanul de 81 de ani a pomenit totalurile mandatului său de președinte, numind refacerea economiei după pandemie, reducerea prețurilor la medicamente (inclusiv insulina), fortificarea NATO și investițiile în infrastructură.
«Spargem tavanul de sticlă»
Kamala Harris s-a prezentat și în fața democraților, deși, conform programului, trebuia să țină un discurs abia a doua zi, în timpul acceptării nominalizării partidului pentru funcția de președinte. Ea i-a mulțumit lui Biden pentru munca sa și „conducerea istorică”.
Și Hillary Clinton, care a concurat pentru președinție în a.2016, a vorbit la Congresul Național al Democraților. Ea i-a cerut lui Harris să spargă „cel mai înalt și mai puternic tavan de sticlă”, cu referire la faptul, că o femeie nu a devenit niciodată președinta Statelor Unite. Alte figuri care au inspirat mii de participanți la congres, au fost Barack și Michelle Obama, Clinton, Oprah Winfrey și chiar dezertorii Partidului Republican.
CNN informează că vorbitorii au menționat în mod repetat dreptul femeilor la avort. Decizia Curții Supreme din SUA în Roe v. Wade a garantat-o la nivel federal până în iunie 2022, atunci Curtea Supremă a anulat-o, și a decis că statele pot ele însele să permită sau să interzică întreruperea timpurie a sarcinii. Curtea Supremă a luat această decizie după ce majoritatea judecătorilor din cel mai înalt organ judiciar al Statelor Unite au început să ia poziții conservatoare. Ultimul judecător conservator din 2020 a fost numit de președintele de atunci Donald Trump.
Un alt moment interesant. Mii de protestatari s-au adunat și în centrul orașului Chicago, unde a avut loc Forumul Democrat. Ei au organizat o demonstrație pro-palestiniană și au cerut SUA să oprească ajutorul militar acordat Israelului pe fondul operațiunii în curs în Sectorul Gaza. Dar organizatorii Comitetului Național Democrat au respins cererile protestatarilor de a permite unui palestinian să vorbească după zile de proteste la Chicago împotriva războiului din Gaza și a politicii Casei Albe. Harris nu s-a adresat direct protestatarilor, deși a atins subiectul despre Sectorul Gaza. Ea a spus că va apăra întotdeauna dreptul Israelului la securitate, în timp ce le-a cerut palestinienilor să trăiască cu „demnitate” și „libertate”. Va fi interesant de văzut cum își îndeplinește promisiunile, mai ales dacă va învinge în aceste alegeri.
«Noua cale de urmat»
Ce avem în urma Congresului democraților? Primul lucru – un nou candidat la președinție. Kamala Harris a făcut istorie ca prima femeie de culoare de origine asiatică care a condus cursa prezidențială a unui partid important.
Discursul lui Kamala Harris a încheiat o performanță politică de patru zile menită să-și evidențieze trecutul și să modeleze contururile a ceea ce rămâne o agendă politică neclară.
Harris a folosit discursul ei de aproape 45 de minute, cel mai important discurs din cariera ei politică, pentru a se prezenta națiunii.
Ea a promis o „nouă cale de urmat” pentru toți americanii, a acceptat nominalizarea Partidului Democrat pentru funcția de președinte, a transmis un mesaj de unitate și și a îndemnat alegătorii să-l respingă pe Donald Trump.
Ea a povestit istorii personale despre cum a crescut într-un „mare cartier muncitoresc” ca fiică a imigranților jamaicani și indieni. Ea a mai susținut că experiența ei ca procuror (un detaliu pe care a evitat să-l sublinieze în timpul campaniei din 2020) i-a oferit o poziție unică pentru a-l învinge pe Trump și a ocupa Biroul Oval, la fel ca și experiența ei ca vicepreședinte al lui Biden.
De asemenea, Harris a dedicat o parte din discursul său modului în care regretata ei mamă, Shyamala Gopalan Harris, i-a modelat viața și cariera politică. „Ea ne-a învățat să nu ne plângem niciodată de nedreptate, ci să luăm măsuri”, își amintește Harris.
Noua candidată la președinție s-a adresat familiilor ambițioase din întreaga Americă și le-a spus, că va crea „o economie de oportunitate în care toată lumea are șansa de a concura și de a reuși”. Ea a spus că va „termina cu deficitul de locuințe din America” și va ajuta antreprenorii. Cu toate acestea, ea nu a descris nicio modificare specifică a politicii în administrația pe care o deservește în prezent.
Alegerile din noiembrie sunt o șansă de „a lăsa în urmă amărăciunea, cinismul și certurile din trecut”, a spus ea, încheind Congresul partidului său din Chicago cu o ploaie de baloane și urale din partea susținătorilor.
„Cred că ea a dat tonul pentru entuziasmul pe care democrații îl vor avea de acum până în noiembrie”, a declarat pentru BBC delegatul Georgiei, Edward Bohannan. „Înainte, nu a existat un entuziasm deosebit în privința alegerilor. Dar acum oamenii încep să se implice.”
«Unul tare și altul mare»
În timp ce susținătorii Partidului Democrat au lăudat performanța candidatei lor în toate modurile posibile, Trump, așa cum era de așteptat, a criticat discursul rivalei sale. Pe platforma sa de socializare Truth Social și pe Fox News, el a pus sub semnul întrebării realizările ei în cei patru ani petrecuți la Casa Albă ca vicepreședintă. „De ce nu a făcut nimic în legătură cu lucrurile pe care le contestă?” — a scris republicanul.
Un alt moment important în acest august. Candidatul independent la președinția americană Robert Kennedy Jr., reprezentant al celui mai important clan politic din SUA, a refuzat participarea în continuare la lupta electorală și și-a anunțat sprijinul pentru candidatul republican, fostul șef al Casei Albe Donald Trump. După cum a indicat Kennedy pe 23 august, el a intentat un proces în Pennsylvania pentru a se retrage din cursa prezidențială. „Nu mai cred că am o cale realistă pentru a câștiga alegerile”, a spus Kennedy la o conferință de presă.
În linii mari, evenimentele recente promit o dezvoltare interesantă a situației în Statele Unite, pentru că nici democrații, nici republicanii nu se pot retrage și nu au unde se retrage. „Unul tare și altul mare” – aceasta este esența alegerilor viitoare și a schimbărilor fundamentale posibile în societatea americană. Situația este critică și foarte agravată. Îi sperie serios pe mulți, pentru că toți, într-o măsură sau alta, depindem de viitorul acestei superputeri, de poziția și voința conducerii ei, de calea pe care o va alege poporul american și establishmentul american.
Veaceslav Matveev
(va urma)
Preluat de la: Noi.md