„Din punctul nostru de vedere, nu era potrivită formula de transmitere a acestui sediu către PA, pentru că el este utilizat. Noi urma să investim în el, să modernizăm acea clădire și trebuie identificat un alt edificiu, care trebuie căutat. Cumva, din punctul nostru de vedere, subiectul este epuizat”, a spus Dan Perciun.
În opinia ministrului, PA s-ar fi lovit și de refuzul din partea senatului universității, dacă s-ar fi evoluat cu procedurile de cedare a clădirii cu pricina.
„Nu există nicio formulă în care noi să putem transmite acest bun către PA, dar asta nu neagă că au și ei nevoie stringentă de spațiu și această problemă trebuie rezolvată. Nu putem să desconsiderăm și necesitățile lor, doar că nu asta e soluția pe care ar trebui să mergem”, a adăugat ministrul.
În luna martie 2024, Procuratura Anticorupție s-a pomenit în centrul unui adevărat scandal după ce a anunțat public că pretinde la o clădire de pe strada Iablocikin 5, care aparține Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Administrația instituției de învățămînt a acuzat PA că vrea să preia abuziv imobilul. Conducerea Universității a lansat o scrisoare deschisă prin care a solicitat autorităților să intervină și să oprească procesul. În replică, PA a declarat că are nevoie urgentă de un sediu pentru a nu-i fi blocată activitatea și că UPS „Ion Creangă” se poate muta într-o clădire situată vis-a-vis, care este dotată cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare.
Anterior, PA a luat în calcul și ideea de a ocupa cîteva etaje sau birouri ale AȘM. Intenția a stîrnit nemulțumirea din partea mediului academic. Ministra Justiției, Veronica Mihailov Moraru a punctat că intenția a apărut în situația în care spațiile sînt neutilizate. Necesitatea de a se muta „la casă nouă” a apărut după ce Procuratura Anticorupție și-a mărit numărul de angajați pînă la 198. Pînă a-și concentra atenția pe sediul AȘM, PA a luat în calcul și alte clădiri, inclusiv o aripă a sediului Procuraturii Generale.
Preluat de la: Noi.md