Pe timp de pandemie, veniturile moldovenilor s-au redus, iar datoriile au crescut

În timpul pandemiei de COVID-19, numărul datornicilor a crescut. Potrivit uneia dintre cele mai mari companii de colectare a creanţelor, în luna septembrie, valoarea totală a datoriilor a ajuns la 1,4 miliarde de lei, dintre care aproximativ 70 la sută reprezintă restanţe la creditele de consum. Specialiştii spun că situaţia este cauzată de faptul că veniturile moldovenilor s-au redus substanţial.

„Este evidentă creşterea, se datorează pandemiei sau nu, dar cert este că am observat o creştere destul de mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. O explicaţie ar fi că în rândul moldovenilor au scăzut veniturile atât ale lor, cât şi ale rudelor de peste hotare.”, a declarat Olga Cepoi, reprezentant al companiei de colectare a datoriilor.

Aşadar, doar în perioada ianuarie – septembrie, valoarea datoriilor înregistrate la companie a fost de 380 de milioane de lei. Valoarea este mai mare cu 31 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În nouă luni ale acestui an, 137 de mii de persoane sau de companii au acumulat restanţe financiare. În comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul acestora era de 79 de mii. 

Potrivit companiei de recuperare a datoriilor, cele mai multe persoane au restanţe la creditele de consum. Ponderea acestora este de 69 la sută din totalul datornicilor. Mai exact, valoarea totală a creanţelor acestor persoane este de 327 de milioane de lei, cu 127 de milioane mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, 23 la sută sunt datorii pentru serviciile comunale, iar opt la sută sunt alte tipuri de datorii. 

O analiză a datelor prezentate de companie arată că cei mai mulţi restanțieri, 77 la sută, locuiesc în centrul ţării, dintre care, aproape jumătate, în Capitală. Totodată, 16 la sută au viza de reşedinţă în raioanele din nordul ţării, iar 7 la sută – din sudul Moldovei.

Cei mai mulţi moldoveni cu datorii au vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani.


Preluat de la: Publika.md