După cum informează Oxu.Az, acest lucru a fost raportat pentru TASS în Institutul de Geofizică Aplicată (FGBU „IPG”).
Raportul notează că pe 2 octombrie la 01:20 ora Moscovei în intervalul de raze X în grupul de pete 3842 (S16E16) a înregistrat erupția X7.1 cu o durată de 31 de minute.
O erupție mai puternică în ciclul actual, care a început în decembrie 2019, a avut loc o singură dată – pe 14 mai 2024. Aceasta a fost estimată a fi X8.7, tipul căreia nu a mai avut loc din 2017.
Potrivit informațiilor de pe site-ul web al Laboratorului de Astronomie Solară al Institutului de Cercetări Spațiale al Academiei Ruse de Științe și al Institutului de Fizică Solar-Terrestră al Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe, erupția a avut loc aproape exact în centrul discului solar, în zona de impact maxim asupra Pămîntului.
„Există rapoarte preliminare cu privire la ejecția de plasmă solară către Pămînt ca urmare a exploziei, care ar putea lovi planeta în noaptea de vineri spre sîmbătă, dar a trecut prea puțin timp pînă acum de la erupție pentru o prognoză precisă”, se arată în comunicat.
Erupțiile solare sînt împărțite în cinci clase, A, B, C, M și X, în funcție de puterea razelor X. Clasa minimă A0.0 corespunde unei puteri de radiație pe orbita Pămîntului de 10 nanowați pe 1 metru pătrat. Pe măsură ce se trece la litera următoare, puterea crește cu un factor de 10.
De obicei, erupțiile sînt însoțite de ejecții de plasmă solară, ai căror nori, ajungînd pe Pămînt, pot provoca furtuni magnetice.
Preluat de la: Noi.md