Această vietate unică arată extrem de drăgălașă, însă oamenii de știință avertizează că aparențele sînt înșelătoare, scrie IFL Science.
Blana șobolanului crestat conține toxine produse de arborele Acokanthera abyssinica, care crește în regiunile tropicale. Triburile locale foloseau frecvent otrava acestui copac pentru a-și înmuia săgețile. Toxinele sînt atît de puternice, încît pot ucide un elefant întreg, ca să nu mai vorbim de un om. Totuși, pînă de curînd, oamenii de știință nu știau dacă acest rozător produce toxina în corpul său sau dacă o preia de la copac.
Încă din vechime, oamenii știau că este mai bine să nu se pună cu șobolanul crestat african. În 1923, paznicul de vînătoare din Nairobi, George Hammond Goldfinch, scria că localnicii considerau mușcătura acestui rozător ca fiind inevitabil mortală.
La acea vreme, Goldfinch a presupus că era vorba despre o infecție de sînge, care putea apărea după mușcătura oricărui șobolan. Însă superstiția era prea răspîndită pentru a fi explicată doar prin cîteva cazuri de infecții.
Mult mai tîrziu s-a descoperit că problema nu era mușcătura în sine, ci saliva și blana animalului
Primele cercetări științifice asupra toxinelor șobolanului crestat african au apărut în 2011. O echipă internațională de cercetători a observat cum animalul rodea rădăcinile și scoarța exactului copac otrăvitor. Rozătorul mesteca scoarța, iar apoi își ungea blana cu sucul rezultat.
Ulterior, în 2018, un alt grup de cercetători a instalat capcane și camere cu senzori de mișcare în Kenya pentru a vedea dacă această interacțiune cu copacul toxic era o întîmplare sau un comportament răspîndit
Datele obținute au confirmat concluziile anterioare. În cadrul experimentului, 22 de șobolani crestați prinși au primit ramuri otrăvitoare ale copacului. În cele din urmă, 10 dintre rozătoare au ronțăit ramurile cu poftă și și-au uns blana cu sucul lor.
După aceea, comportamentul șobolanilor nu s-a schimbat deloc, ceea ce arată că organismul lor este rezistent la toxină. Cum anume au dezvoltat această rezistență la un asemenea venin puternic rămîne, deocamdată, un mister.
Preluat de la: Noi.md