Această aleasă și sfîntă zi, praznic al praznicelor, unește astăzi cerul cu pămîntul, oferindu-ne tuturor prilej de bucurie și veselie duhovnicească căci, iată, ne-a venit sărbătoarea cea dorită și mîntuitoare, ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, temeiul păcii, pricina împăcării, încetarea războaielor și călcarea morții” (Sf. Ioan Gură de Aur).
Potrivit este să ne amintim cuvintele Sf. Ap. Pavel: „Unde îți este, moarte, biruința ta? Unde îți este, moarte, boldul tău?” (1 Corinteni 15, 55). Astăzi, Domnul Vieții a risipit moartea și a luminat întunericul, încurajînd și îmbărbătînd pe cei care au devenit fii și fiice ale Învierii, eliberîndu-i de frică și de întristare.
În dimineața Învierii, Femeile Mironosițe au primit acest curaj iar, mai apoi, mergînd pe cale, și marea bucurie transmisă de Însuși Cel înviat din morți.
Hristos-Mîntuitorul ne cheamă să devenim „făptură nouă” (2 Corinteni 5, 17), îndemnîndu-ne să ne împărtășim din darurile Învierii Sale.
De aceea, fraților, în miez de noapte pascală, fiind plini de curaj și îmbărbătați duhovnicește, să ne adunăm în preajma Sfîntului Altar, simbol al Mormîntului Celui răstignit și înviat, pentru „a bea băutură nouă, nu din piatră seacă, făcută cu minuni, ci din izvorul nestricăciunii” (din Canonul Învierii).
Participînd la Sfînta Liturghie euharistică, descoperim continuu sensul fundamental al Crucii și al Învierii, deoarece „prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”, iar această stare de bucurie poate fi perpetuată în ființa noastră, dacă sîntem nelipsiți de la Cina Domnului. Aici ne umplem de pace și lumină, de dragoste și împăcare, pentru că Hristos Care a adus pacea în mijlocul ucenicilor Săi, umple și inimile noastre cu har și cu sfințenie.
A înviat Hristos și toate s-au umplut de lumină. A înviat Domnul și îngerii cu oamenii să se veselească în Biserica lui Dumnezeu.
Ca fii ai Învierii, sîntem fiii Bisericii, care este „trupul lui Hristos” (Efeseni 1, 23). Noi, cei care mărturisim Învierea din morți a Domnului, facem parte din acest trup (1 Corinteni 12, 27), al cărui „cap, adică al Bisericii, este Hristos” (Coloseni 1, 18).
În Biserica „cea sfîntă și fără prihană … fără pată sau întinăciune” (Efeseni 5, 27), sălășluiește Iisus Cel înviat, lucrînd mîntuirea noastră. Doar aici, în Biserica „Mielului Celui înjunghiat” (Apocalipsa 5, 12), în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Hristos își împlinește dorul de „a mînca Paștele împreună cu noi” (Luca 22, 15).
Drept-slăvitori creștini,
În aceste zile ale Învierii Mîntuitorului, inimile și sufletele noastre să rămînă copleșite de îndemnul Mirelui Ceresc: „rămîneți în dragostea Mea” (Ioan 15, 9), iar îndemnul nostru părintesc pentru toți fiii și fiicele Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, cei de acasă și cei plecați departe de țară, este următorul: „Bucurați-vă pururea în Domnul, frații mei, și iarăși zic: Bucurați-vă!” (Filipeni 4, 4)”, notează Mitropolitul.
Totodată, Înaltpreasfințitul Vladimir a dorit creștinilor sărbători pascale binecuvîntate, petrecute cu familia și cu semenii, în pace și iertare, în liniște și iubire sfîntă!”
Preluat de la: Noi.md