Pastele făinoase “Franzeluţa” – delicioase şi sănătoase!

 

„Franzeluţa” S.A. este renumită nu doar în industria de panificaţie, dar şi în cea a produselor de cofetărie, patiserie, covrigărie şi pastelor făinoase. Cea din urmă categorie este subiectul pe care îl vom aborda în acest articol, familiarizând, astfel, consumatorul cu întregul sortiment de paste făinoase marca „Franzeluţa”.

În zilele noastre, pastele au devenit produse de bază pentru multe bucătării din întreaga lume. Cu toţii le iubim şi tocmai din acest motiv pastele au devenit unele dintre cele mai populare preparate din lume. Mai subţiri sau mai groase, mai dure sau mai făinoase, mai scumpe sau mai ieftine – alegerea este destul de variată. Plus la aceasta, ele oferă multiple posibilităţi de preparare, de la reţete foarte simple, la unele destul de sofisticate. Astăzi vorbim despre istoria pastelor producătorului autohton „Franzeluţa” – prima fabrică din ţară de producere a pastelor făinoase, dată în exploatare în anul 1975.

Scurt istoric:

La început, fabrica a fost dotată cu linii semiautomate de provenienţă franceză, unde se produceau paste tubulare scurte şi lungi, cu sisteme de ambalare automatizate. Treptat, conform cerinţelor pieţii, fabrica se dezvoltă, iar producerea se diversifică. Acest lucru este posibil datorită unei noi linii de o performanţă mondială a renumitului brand „Buhler”, cu o capacitate de producere în jur de 2000 tone pe oră. Un moment important este faptul că întreg procesul tehnologic este absolut computerizat şi monitorizat doar de o singură persoană. Această linie ne oferă spaghette „Spicuşor” şi tăiţei lungi de formă plată.


O altă categorie de paste mult îndrăgite de consumatori sunt cele scurte, potrivite pentru felurile de mâncare cu sosuri mai consistente. Acestea se găsesc într-o mulţime de forme, care mai de care mai interesante: scoici, spirale, cornişoare şi altele. În prezent, întreprinderea numără în jur de 16 tipuri de paste făinoase. Potrivit tehnologilor întreprinderii, acestea nu se răsfierb şi nu se lipesc la fiert dacă se respectă recomandările de preparare de pe ambalaj, lucru destul de important pe care se pune accent în procesul de gătire.

 La „Franzeluţa” S.A. materia primă trece printr-o selecţie riguroasă, astfel încât produsul finit să poată concura atât cu producători din ţară, cât şi cu cei de peste hotare. Este bine ştiut că pastele adevărate sunt alcătuite doar din două ingrediente: făină şi apă. Dacă făina este aleasă după criterii bine determinate, atunci calitatea, duritatea şi coloristica dorită sunt garantate.

Se mai admite prezenţa coloranţilor naturali. Pe lângă sortimentul pastelor clasice, „Franzeluţa” produce şi paste cu gusturi netradiţionale de morcov, paprică şi spanac, ingrediente bogate în fibre şi vitamine. Acest tip de paste au devenit un trend al bucătăriei moderne. Graţie adaosului de ingrediente naturale, produsele făinoase „Mozaic Pene” şi „Mozaic sfredeluş” capătă o coloristică deosebită ce nu dispare la fierbere şi au un aspect apetisant. Pastele multicolore îi dau platoului o imagine atractivă, iar copiii mai preţenţioşi la mâncare se lasă uşor convinşi să servească o porţie bună.


Dacă sunteţi de părere că pastele sunt un inamic al siluetei, este timpul să renunţaţi la acest mit. Potrivit nutriţioniştilor, o dietă sănătoasă trebuie să conţină şi carbohidraţi, pentru că aceştia furnizează energie, iar pastele făinoase sunt o importantă sursă de carbohidraţi, proteine vegetale, vitamine (B, F) şi fibre. Aşadar, nu pastele sunt problema, ci cantitatea de paste consumată poate fi dăunatoare siluetei. De asemenea, timpul de fierbere al pastelor are un impact asupra greutăţii corporale, chiar daca nu te-ai fi gândit vreodată că acest aspect este destul de important. Pastele fierte “al dente” au un indice glicemic scăzut aşa că nu fierbe prea mult spaghetele şi penele. Drept urmare, pastele consumate la masa de prânz, în cantităţi moderate, nu îţi vor aduce kilograme în plus, ci o doză de satisfacţie şi energie. Iar dacă până acum nu ai încercat pastele făinoase “Franzeluţa”, e timpul să le incluzi în alimentaţia familiei tale!


Preluat de la: Timpul.md