Partidul aflat la guvernare în Georgia atacă delegația europeană sosită la Tbilisi: „Paraziți” care „propagă minciuni”

Membrii comisiilor de relații externe din parlamentele Franței, Germaniei, Poloniei, Suediei, Finlandei și statelor baltice au zburat la Tbilisi pentru discuții după alegerile din Georgia, despre care observatorii internaționali spun că au fost afectate de nereguli. Cu toate acestea, Shalva Papuashvili, președintele parlamentului Georgiei, a refuzat să se întâlnească cu delegația.

Vorbind la o conferință de presă alături de președintele pro-occidental, ales independent al țării, Salome Zourabichvili, președintele comisiei germane pentru afaceri externe, Michael Roth, a declarat că „alegerile nu au fost libere și corecte” și a spus că are scopul de a „exprima solidaritatea cu majoritatea cetățenilor georgieni care doresc să adere la UE.” „Nu suntem aici ca dușmani.

Nu suntem aici pentru schimbarea regimului”, a adăugat el, spunând că ar trebui să existe o investigație cuprinzătoare asupra manipulării alegătorilor.

Într-un mesaj către mass-media mai târziu luni, Kakha Kaladze, secretarul general al partidului Visul Georgian aflat la guvernare și primar al Tbilisi, a susținut că politicienii din UE în vizită sunt „paraziți” și i-a acuzat că „propagă minciuni”.

Frédéric Petit, vicepreședintele Comisiei de Afaceri Externe a parlamentului francez, a declarat că guvernul a pierdut ocazia de a colabora cu UE pentru a rezolva impasul.

„Este surprinzător pentru mine că un parlamentar îmi spune că „nu te voi întâlni pentru că nu ești de acord cu mine”. Pentru mine, este o respingere totală a ceea ce înseamnă democrația”, a spus el. Personalitățile opoziției din Georgia au cerut UE să nu recunoască rezultatele alegerilor, în care Visul Georgian a obținut o majoritate surprinzătoare. Bruxelles-ul a cerut o anchetă amănunțită asupra acuzațiilor de cumpărare de voturi și intimidare. Traficul s-a oprit în capitală duminică seara, în timp ce protestatarii au blocat artere cheie, cerând guvernului să organizeze noi alegeri.

Având statutul de candidat anul trecut, procesul de aderare a Georgiei la UE a fost oprit în cursul verii, după ce Visul Georgian a adoptat o serie de legislații în stil rusesc care vizează ONG-urile susținute de Occident și reprimă drepturile LGBTQ+.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a cerut, luni, repetarea alegerilor parlamentare din 26 octombrie, pe care partidul de guvernământ Visul Georgian le-a câştigat şi ale căror rezultate nu sunt recunoscute de opoziţie.


Preluat de la: Unimedia.info