Organele corpului au propriul ritm de îmbătrînire

O echipă internaţională condusă de oameni de ştiinţă din China a măsurat diferitele vîrste biologice ale organelor umane.

Deşi greutatea corporală sănătoasă şi condiţia fizică bună par să aibă un impact pozitiv, cercetătorii au descoperit că vîrstele biologice ale diferitelor organe şi sisteme nu sînt întotdeauna sincronizate.

În prezenţa unei microflore mai diversificate, sistemul intestinal este mai tînăr, potrivit studiului. Acest lucru, însă, are un impact negativ asupra îmbătrînirii rinichilor. Conform cercetătorilor, o diversitate mai mare de specii din microflora intenstinală determină rinichii să lucreze mai mult.

O astfel de inconsecvenţă demonstrează existenţa mai multor „ceasuri” în corp, potrivit studiului.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au recrutat 4.066 de voluntari – 52% femei şi 48% bărbaţi – cu vîrste cuprinse între 20 şi 45 de ani, din Shenzhen, China, cărora le-au fost recoltate probe pentru analize şi le-a fost evaluată condiţia fizică.

„Am utilizat indicatori biologici ce pot fi identificaţi din probe de sînge şi fecale, plus unele măsurători realizate în urma unei examinări corporale de rutină”, a explicat Xu Xun, coautor al studiului, de la Institutul de Genomică din Beijing şi proiectul GeneBank din Shenzhen.

Cercetătorii au evaluat 403 caracteristici, precum metabolismul şi imunitatea, pe care le-au împărţit în nouă categorii: inimă, rinichi, ficat, sex, ten, nutriţie, imunitate, condiţie fizică şi microfloră intestinală.

Ei au dezvoltat ulterior un indice al ratei de îmbătrînire pentru a corela diferite sisteme ale corpului înainte de a împărţi voluntarii în două categorii, cei cu un ritm mai rapid de îmbătrînire şi cei cu un ritm mai lent, comparativ cu vîrsta lor cronologică.

Potrivit studiului, unele persoane supraponderale pot prezenta o rată de îmbătrînire mai rapidă, asociată metabolismului lor, în timp ce alte persoane pot avea o rată de îmbătrînire mai rapidă la nivelul ficatului.

Aceste constatări ar putea fi utilizate drept ţinte pentru intervenţii în vederea îmbunătăţirii stării de sănătate, precum şi pentru încetinirea procesului de îmbătrînire în viitor, au indicat cercetătorii.

Cercetătorii intenţionează să monitorizeze în mod regulat participanţii la acest studiu pentru a valida concluziile. Totodată, tehnologia de analiză la nivel celular va fi folosită pentru a evalua mai detaliat procesul de îmbătrînire.

Variaţia de la celulă la celulă în cazul unui individ vîrstnic ar putea dezvălui informaţii importante cu privire la eterogenitatea în cadrul tipurilor de celule şi a ţesuturilor, oferind astfel informaţii cu privire la mecanismele de îmbătrînire, declarat Claudio Franceschi de la Universitatea Lobachevsky din Rusia, coautor al studiului.


Preluat de la: Noi.md