Opt ore la coadă pentru un tub de oxigen. Mexicanii recurg la soluții dramatice pentru a-și salva rudele bolnave de COVID

Oamenii stau opt ore la coadă pentru un tub de Oxigen, în Mexic. Este o soluție salvatoare, însă de multe ori nu este suficientă pentru că îi ajută pe bolnavii de Covid doar pentru o oră. 

Cozile interminabile pentru rezervele de oxigen au devenit o obișnuință, în condițiile în care mulți bolnavi urmează tratamentul acasă, deși au forme grave ale bolii.

„Stau aici de opt ore. Stau la coadă de la 10 dimineața, pentru a-mi realimenta tubul de oxigen. E tot mai puțin oxigen. Așa că reducem cantitatea de oxigen folosită de tata, ca să nu rămână fără oxigen până îl umplem pe acesta. Încercăm să-l menținem stabil acasă”, povestește o femeie.
 
„Pentru sora mea stau aici. A ieșit pozitivă la coronavirus. Rezultatul pozitiv a venit acum trei zile și se simte tot mai rău. Temperatura s-a schimbat brusc, ea nu a mai avut oxigen și starea ei s-a înrăutățit. Astăzi, s-a trezit și mai rău. Așa că am venit pentru un tub de oxigen, suntem aici de la ora 4 dimineața”, adaugă alta.

Cele mai populate zone, precum capitala Ciudad de Mexico, unde trăiesc 23 de milioane de persoane, sunt cele mai afectate de pandemie.

Guvernul mexican a lansat pe 24 decembrie o campanie de vaccinare a personalului medical care intră în contact cu pacienţii cu Covid-19 cu doze furnizate de Pfizer/BioNTech.

De asemenea, guvernul mexican a încheiat acorduri cu CanSinoBio pentru livrarea a 35 de milioane de doze de vaccin şi are în vedere achiziţionarea a 24 de milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V imediat ce acesta va fi autorizat în Mexic.

Mexicul face, de asemenea, parte din programul COVAX, creat de OMS pentru distribuirea de vaccinuri anti-Covid către ţările defavorizate, ceea ce ar trebui să-i ofere acces la 51,6 milioane de doze suplimentare.

 


Preluat de la: Publika.md