OPINIE / „Plahotniuc și Șor o să-l susțină pe Igor Dodon”. „Pentru dl Țîcu este mai convenabil să câștige Igor Dodon”

Activistul civic Valeriu Paşa de la comunitatea WatchDog.md a fost intervievat de europalibera unde a analizat începutul campaniei electorale.

Valeriu Pașa: „Și înțelege foarte bine ce înseamnă eventualitatea unui sistem de procurori și judecători care nu iau mită și nu execută comenzi politice. Deci, pe lângă alianțele acestea dictate geopolitic, sunt alianțele dictate de interes, în primul rând de frica de a ajunge la închisoare. Mulți, foarte mulți – și Plahotniuc tot – o să-l susțină pe Dodon, nu are de ales. Ilan Șor o să-l susțină pe Dodon, în speță bănuiesc că o să-l susțină prin a ieși vehement, mai ales înainte de turul doi și a-și oferi susținerea publică pentru Maia Sandu, ca să o denigreze. Dar la nivel local tot sistemul lui Ilan Șor are un partid-mașinărie perfectă, ei își cunosc fiecare alegător pe nume, pe număr de telefon și unde se află el.”

Europa Liberă: Stop! Adică să ne așteptăm la fel, ca și Plahotniuc, să spună: „O susținem pe Maia”, dar, de fapt, să dea dispoziție să voteze cu Dodon?

Valeriu Pașa: „În mod absolut evident. Mai mult ca atât, eu nu știu dacă aceste înțelegeri deja sunt făcute, comportamentul Partidului „Șor” este foarte ciudat începând din acel moment cu moțiunea de cenzură care a picat, în mare parte datorită acestei îmbolnăviri subite a doi deputați, extrem de ciudată, oricine are dubii, deci nu poți să nu ai dubii în așa situație. Dar mai ales s-au terminat toate protestele anti-Dodon, într-o zi. La puțină distanță după acea moțiune picată, niște tineri din Orhei au mai făcut un protest împotriva lui Chicu și Dodon și s-a dus Marina Tauber și a spus că noi am venit la protest, dar acesta-i nu-i protest organizat de Partidul „Șor”, după ce umblau cu momâia lui Chicu prin toată țara și-i făceau în tot felul. Deci, eu cred că o împăcare, cel puțin tactică, deja există între Partidul „Șor” și Igor Dodon. Cât este de durabilă, este foarte greu să presupunem. Zvonuri sunt diferite prin oraș, că ar fi fost o înțelegere deplină și Ilan Șor deja a scăpat…”

Europa Liberă: Deci, unioniștii…

Valeriu Pașa: „Cu unioniștii, deci sunt interese diferite. În aceste alegeri merg cu două partide sau două, să spunem, grupuri – unul este reprezentat de Partidul Unității Naționale, în frunte cu dl Țîcu, care vede diferit perspectiva politică. Pentru el, politic, rămânerea la putere a lui Igor Dodon este convenabilă, pentru că asta în continuare va mobiliza și mai mult electoratul unionist. Dacă pierde Maia Sandu, ea va merge în jos și dl Țîcu poate să recupereze o parte din alegători către el; plus proteste, plus alimentarea acestei, să-i spunem, retorici antirusești mai agresive, cu o paiață a Federației Ruse în funcția de președinte prinde mult mai ușor. Respectiv, strategic, pentru dl Țîcu este mai convenabil să câștige Igor Dodon și să piardă Maia Sandu.”

 


Preluat de la: Timpul.md