omul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți

Știm cu toții că marile corporații care vând mâncare ultraprocesată și băuturi carbogazoase fac eforturi considerabile pentru a crește consumul. De ani de zile se discută despre dependența pe care aceste alimente și băuturi o pot crea. Realitatea este evidentă în cercurile noastre sociale, unde fiecare dintre noi cunoaște cel puțin o persoană care admite: „nu mă pot abține”. Fie că este vorba de consumul zilnic de Cola, chipsuri sau alte produse similare, informează Daily Mail.

Dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde ies la iveală. Expertul care a ajutat Coca-Cola și alte companii să dea dependență prin produsele procesate puse în vânzare face dezvăluiri cutremurătoare. E șocant până unde s-a mers. Dr. Barry Smith, profesor la Universitatea londoneză este un filosof al limbajului și al minții, cercetările sale actuale fiind focusate pe natura multi senzorială a experienței perceptuale, concentrându-se asupra gustului, mirosului și aromei. Cu alte cuvinte, este un filosof specializat în gustul alimentelor. Iar după ce, în calitate de expert, a asistat Coca-Cola și Kellogg’s în crearea produselor lor captivante, care dau dependență, sfătuiește oamenii să reflecteze înainte de a consuma alimente ultra procesate.

Dr. Barry Smith a colaborat timp de aproape un deceniu cu marile companii de junk food din lume, ajutându-le să facă produsele lor incredibil de atrăgătoare. A fost parte a unei echipe de experți care a ajustat fiecare aspect al produselor noastre preferate, de la ambalaj la textură până la miros și gust, pentru a ne face să le dorim mai mult. Acum însă, expertul a renunțat complet la junk-food datorită efectelor negative asupra sănătății sale și dezvăluie secretele industriei pentru a ne avertiza și pe noi. Este incredibil până unde s-a ajuns.
Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență face dezvăluiri Inclusiv crearea sunetului perfect de „fâsâit și poc” când deschizi o doză sau o sticlă de Cola, pentru a părea revigorant – a fost cercetat și „fabricat” pentru ca ulterior creierul nostru să îl asocieze cu o delicatesă? S-a calculat totul și s-a procesat până s-a ajuns la ceva ce dă cu adevărat dependență. Dr. Barry a început să îmbunătățească gusturile în 2010, când a fondat un laborator în Londra, destinat analizării modului în care diverse moduri de prezentare ale unui produs pot modifica percepția gustului. El afirmă că unele dintre testele realizate au fost folosite pentru a ajuta branduri precum Coca-Cola și Kellogg’s să-și facă produsele mai atrăgătoare. S-a ajuns prea departe Dr. Smith a explicat că, chiar înainte de a consuma o gustare cu conținut ridicat de zahăr, creierul eliberează dopamină – hormonul stării de bine – anticipând ceva plăcut. Acest lucru este ceea ce companiile de alimente au încercat să exploateze. Prin urmare, ciocolata a devenit catifelată, un pachet de chipsuri a ajuns să emane o explozie de mirosuri când era deschis, sau ambalajul dulciurilor a devenit foarte intens colorat. Dr. Smith obișnuia să consume 30 până la 40 la sută din dieta sa alimente ultra procesate. Dar după ce a conștientizat pericolele consumului excesiv de zahăr, a decis să renunțe complet la acestea. Rezultatul? Acum este mult mai sănătos, mai energic și mai fericit decât înainte. În plus, a și a slăbit fără să intenționeze acest lucru. El a dezvăluit, de asemenea, pentru sursa citată, cum alimentele au fost modificate pentru a le face plăcute. Asta în ciuda faptului că majoritatea oamenilor le-ar găsi prea dulci. A dat exemplul sucurilor, spunând că fâsâitul produs la deschiderea capacului și temperatura rece reduc percepția gustului dulce. Bulele schimbă percepția gustului pe limbă, în timp ce temperatura rece face papilele gustative mai puțin sensibile la dulceață. Alimentele ultra-procesate, boli și grasimi Studiile arată că dietele bogate în alimente ultra-procesate sunt legate de numeroase riscuri pentru sănătate, inclusiv obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2. Dr. Smith recomandă o pauză de la alimentele ultra procesate pentru a ajuta papilele gustative să se reobișnuiască cu o dietă firească, săracă în zahăr. Într-un interviu pentru Business Insider, el a sugerat să investim în modalități de a face alimentele neprocesate mai gustoase. El a spus că legumele pot părea fade, dar este posibil să le facem mai savuroase prin coacere, prăjire sau fermentare. „Nu vei convinge oamenii să se îndepărteze de alimentele ultra procesate spunându-le că sunt dăunătoare pentru ei”, a spus el. „Trebuie să fie gustul pe primul loc. Trebuie să le faci cu adevărat gustoase, astfel încât oamenii să realizeze că pot pregăti ceva rezonabil de ieftin și delicios pe care chiar îl vor savura”, a mai declarat expertul.  


Preluat de la: Timpul.md