Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că a aprobat utilizarea vaccinului anti-mpox de la Bavarian Nordic pentru adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, o grupă de vârstă considerată deosebit de vulnerabilă la focarele acestei boli care a stârnit îngrijorare la nivel global, informează Reuters, potrivit Agerpres.
OMS a precizat într-un comunicat că a acordat vaccinului Jynneos statutul de precalificare pentru utilizare la adolescenţi în data de 8 octombrie. OMS a declarat mpox o urgenţă de sănătate publică globală pentru a doua oară în ultimii doi ani în luna august, după ce o nouă tulpină a virusului s-a răspândit din Republica Democrată Congo în ţările vecine. Agenţia pentru sănătate a ONU a autorizat utilizarea acestui vaccin în luna septembrie ca prima injecţie împotriva mpox la adulţi, facilitând astfel accesul la vaccin pentru ţările africane grav afectate. Copiii, adolescenţii şi cei cu un sistem imunitar slăbit au fost deosebit de vulnerabili la mpox, o infecţie virală care provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii pline de puroi. Cea mai recentă decizie a OMS vine după ce UE a aprobat vaccinul destinat adolescenţilor în septembrie.
Despre Bavarian Nordic Compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic se pregăteşte, de asemenea, să efectueze un studiu clinic pentru a evalua siguranţa vaccinului la copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, ceea ce ar putea extinde utilizarea acestuia. Studiul, finanţat parţial de Coaliţia pentru Inovaţii în materie de Pregătire pentru Epidemii, este aşteptat să înceapă în octombrie. Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a aprobat, de asemenea, vaccinul produs de Bavarian Nordic, dar numai pentru a fi utilizat la persoane de peste 18 ani, deşi a acordat o autorizaţie de utilizare în regim de urgenţă la adolescenţi în timpul fazei acute a epidemiei de mpox din 2022.
Un alt vaccin împotriva mpox, LC16, fabricat de KM Biologics din Japonia, poate fi deja administrat copiilor, conform autorităţii de reglementare japoneze, însă necesită un tip special de ac.
Preluat de la: Timpul.md