Olanda: Persoanele condamnate pentru infracţiuni asociate consumului de alcool, obligate să poarte brăţări de abstinenţă

Persoanele din Olanda care au fost condamnate pentru infracţiuni asociate consumului excesiv de alcool vor trebui să poarte în jurul gleznei o brăţară specială care monitorizează cantităţile de alcool consumate, după ce guvernul local va adopta legislaţia necesară, informează Reuters, citat de agerpres.ro.

Ministerul Justiţiei din Olanda afirmă că o astfel de brăţară electronică va monitoriza consumul de alcool prin analiza particulelor de transpiraţie emise de persoanele purtătoare.

Datele transmise de brăţări vor fi trimise la un server central odată pe zi, oferind ofiţerilor de probaţiune o imagine mai clară despre comportamentul persoanelor purtătoare decât actualul sistem, care se bazează pe teste sangvine şi de urină, realizate de două ori pe săptămână.

Noua brăţară poate de asemenea să îi ajute pe infractorii olandezi să demonstreze în faţa instanţelor faptul că şi-au schimbat comportamentele din trecut.

O femeie, mamă a doi băieţi, care a luat parte la studiul-pilot demarat de guvernul olandez şi a cerut ca identitatea ei să nu fie dezvăluită, a povestit: „Am doi copii mici şi a trebuit să demonstrez că nu mai consum alcool”.

„Brăţara de abstinenţă purtată la gleznă a fost o excelentă oportunitate pentru mine ca să demonstrez că nu consum alcool 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte”, a adăugat ea.

Potrivit Ministerului Justiţiei, studiile-pilot au arătat că 71% dintre participanţi nu au consumat deloc alcool în timpul testelor, deşi unii dintre ei aveau acces la băuturi alcoolice.

Aproximativ jumătate dintre participanţi au declarat că nu au mai consumat alcool timp de cel puţin trei luni după ce brăţările electronice le-au fost scoase.

Mai multe studii, citate de Ministerul Justiţiei, au arătat că un procent cuprins între 26% şi 43% dintre incidentele violente produse în Olanda sunt asociate consumului abuziv de alcool, iar costul acestuia asupra societăţii olandeze a fost estimat la 6 miliarde de euro pe an.


Preluat de la: Publika.md