Puțini știu că Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) are o plajă largă de atribuții, nu doar în domeniul noilor edificări urbane, ci și al lucrărilor de infrastructură și al monumentelor. La acest ultim capitol, în România s-au alocat în ultimii ani sume substanțiale, inclusiv din fonduri europene, pentru reabilitarea unor obiective de interes cultural și istoric. Activitățile derulate pentru consolidarea sau repararea unor clădiri sensibile au fost atent monitorizate de echipele ISC din mai multe județe ale țării, nu de puține ori fiind stabilite sancțiuni pentru aducerea în legalitate a șantierelor.
În Covasna, de pildă, la consolidarea și restaurarea ansamblului Bisericii romano-catolice “Sf. Mihail” Lemnia s-au alocat din fonduri europene peste 6 milioane de lei. Acestea au fost încheiate și recepționate în anul 2023, dar în perioada 2020 – 2023 s-au efectuat peste 10 controale , derulându-se verificări în faze determinante pentru rezistența mecanică și stabilitatea construcției. În 2020, IJC Covasna a sancționat executantul pentru nerespectarea cerințelor de asigurare a calității în cazul restaurării monumentelor istorice, respectiv la data controlului, nu avea încheiate contracte cu responsabil tehnic de execuție și cu specialist atestat Ministerul Culturii. Ulterior remedierii deficiențelor, specialiștii ISC au supravegheat buna derulare a activităților până la finalizare. La Buzău, pentru două clădiri ale Complexului hipic Alexandru Marghiloman – casa de oaspeti și grajdurile – s-au alocat peste 13 milioane de lei. Pe durata execuției lucrărilor de construire, consolidare, restaurare si punere in valoare, IJC Buzău a verificat si a avizat programele pentru controlul calitatii lucrarilor de constructii în faze determinante. În Iași, a demarat consolidarea corpului „B” al Palatului Copiilor – Casa Beldiman, cu o alocare bugetară guvernamentală de 6 milioane de lei. Obiectivul este înscris pe lista monumentelor istorice, iar lucrările de construcții au fost verificate de către inspectorii IJC Iași, fiind încheiate până în prezent patru procese-verbale de control în execuție. În prezent, activitățile sunt sistate din lipsă de fonduri.
La Bacău se renovează integral Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, cu 34 de milioane de lei prin PNRR. Lucrările de construcții la monumentul istoric se află în execuție și sunt verificate de către inspectorii IJC Bacău, fiind încheiate până în prezent două procese-verbale de control privind respectarea prevederilor legale.
Preluat de la: Timpul.md