Oamenii de știință au semnalat un risc tot mai mare de cutremure în munții Alpi 

În revista Earth and Planetary Science Letters, oamenii de știință scriu despre o „periodicitate anuală bruscă” a cutremurelor subterane, care a început în toamna anului 2015 și o leagă direct de încălzirea globală, transmite bild.de.

Principalul motiv îl reprezintă topirea zăpezii și a ghețarilor. Potrivit cercetătoarei Verena Simon, „zăpada și apele provenite din topire pătrund în structurile masivului Grandes Jorasses și provoacă modificări ale presiunii în roci”. Acest proces duce la dereglarea căilor naturale de scurgere a apei, crește presiunea interstițială și astfel se declanșează cutremure.

Cercetătorii notează că acest fenomen este deosebit de vizibil în zona tunelului Mont Blanc, unde tot mai multă apă din topire se acumulează în masa de rocă. În perioadele cu topire intensă, riscul de cutremure poate crește de pînă la o sută de ori, subliniază oamenii de știință.

„Studiul nostru arată că schimbările climatice pot crește semnificativ pericolul producerii cutremurelor în regiunile alpine. Acest fenomen ar putea afecta și alte zone glaciare din lume”, avertizează autorii lucrării științifice.


Preluat de la: Noi.md