Aceste concluzii au fost formulate în urma analizei materialelor arheologice din grota Santa Caterina din regiunea Apulia, în sudul Italiei. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Human Behaviour.
În peșteră, arheologii au descoperit vetre de foc, unelte din piatră și oase carbonizate. Prin analiza cu radiocarbon, oamenii de știință au stabilit că așezarea preistorică datează din perioada cuprinsă între 45.000 și 50.000 de ani în urmă. Asta înseamnă că neanderthalienii și primele exemplare de Homo sapiens din această regiune erau capabili să întrețină și să folosească focul în acea epocă.
Unii specialiști au emis ipoteza că focul ar fi fost folosit de strămoșii noștri chiar mai devreme, în urmă cu aproximativ 400.000 de ani. Însă noile cercetări sugerează că urmele de foc din acele perioade au fost, cel mai probabil, rezultatul incendiilor naturale și nu al activității umane.
Această concluzie a fost posibilă datorită unor metode moderne care permit diferențierea între incendiile naturale și cele asociate cu prezența umană.
Stăpînirea focului a marcat o etapă importantă în evoluția omului, ajutînd la prepararea hranei, la încălzire, oferind lumină în adăposturi și protecție împotriva prădătorilor.
Preluat de la: Noi.md