Oamenii de știință au demonstrat că cei care se culcă tîrziu duc o viața grea

Un studiu arată că între cele două categorii există o diferență fundamentală în ceea ce privește activitatea creierului. Această diferență de activitate îngreunează traiul celor din a doua categorie. În plus, ea face ca oamenii care se culcă tîrziu să aibă o rată de atenție mai scăzută, timpi de reacție mai înceți și somnolență crescută în timpul programului normal de lucru din majoritatea locurilor (cel de la nouă dimineața la cinci după-amiaza). Studiul acesta explică de ce oamenii care se culcă tîrziu nu reușesc să funcționeze normal în timpul unui program normal de lucru, el fiind nepotrivit cu ceasul lor biologic.

„Această nepotrivire între ceasul biologic al unei persoane și ceasul social – pe care cu toții am experimentat-o sub forma [oboselii cauzate de diferența de fus orar] – este o problemă comună pentru [oamenii care se culcă tîrziu] și care încearcă să urmeze un program de muncă normal”, a explicat autorul studiului, Elise Facer-Childs, de la Monash Institute for Cognitive and Clinical Neurosciences din Melbourne, Australia. „Studiul nostru este primul care arată un potențial mecanism neuronal intrinsec în spate motivului pentru care [oamenii care se culcă tîrziu] ar putea avea de a face cu dezavantaje cognitive cînd sînt forțați să se încadreze în aceste limite”.

În cadrul cercetării au fost analizați 38 de voluntari. Scanările creierelor lor au arătat că atunci cînd nu îndeplineau o sarcină anume, oamenii matinali aveau o conectivitate mai mare în creier decît cei care se culcau tîrziu, ceea ce a explicat de ce atunci cînd li s-au dat mai multe sarcini de făcut dimineața, au avut o eficiență mai mare. Cercetătorii au ținut să sublinieze însă că relația descoperită nu este neapărat una de tip cauză-efect.

Studiul arată că societatea ar trebui să fie mai atentă cu felul în care ceasul biologic al unei persoane îi poate afecta acesteia productivitatea și sănătatea.


Preluat de la: Noi.md