Ei sînt purtătorii viermilor pulmonari, un parazit care poate ucide.
În urmă cu doi ani, melcii ucigași au fost descoperiți în unele zone din Florida. Unele părți ale statului sînt încă sub carantină din cauza pericolului. Detaliile au fost împărtășite în Daily Star pe 24 septembrie. Melcii de uscat africani pot transporta un parazit pulmonar care provoacă meningită la oameni. Din cauza invaziei acestor moluște periculoase, Florida se află sub carantină strictă din 2022.
Departamentul pentru Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Florida a tras un semnal de alarmă din cauza prezenței dăunătorilor în orașul New Port Richey, iar a doua zi a început o carantină acolo. Localnicilor li s-a interzis să scoată orice plante, pămînt, gunoi, deșeuri, reciclare, compost și materiale de construcție. Acum, trei comitate – Broward, Lee și Pasco – rămîn în carantină.
„Melcul uriaș de uscat african este unul dintre cei mai dăunători melci din lume și consumă cel puțin 500 de specii diferite de plante”, a raportat departamentul.
Acești melci pot dăuna agriculturii și habitatelor naturale, amenințînd ecosistemele tropicale și subtropicale. În Florida, moluștele periculoase au mai fost eradicate de două ori, în 1969 și 1975. Ultima apariție înregistrată înainte de infestare a fost în 2011, în comitatul Miami-Dade. Atunci pericolul a fost eliminat, dar, după cum s-a dovedit, nu pentru mult timp.
Melcii giganți se reproduc rapid, depunînd pînă la 1.200 de ouă pe an. Lipsa prădătorilor naturali face din eradicarea lor o provocare majoră.
Melcii de uscat africani au o longevitate de pînă la nouă ani și o dimensiune maximă echivalentă cu lungimea unui braț uman adult. Departamentul pentru Agricultură al SUA utilizează un pesticid cunoscut sub numele de metildehidă pentru combaterea acestora.
Scopul carantinei este de a împiedica răspîndirea melcilor periculoși într-o zonă și mai mare. Departamentul a reușit chiar să obțină mandate de acces la unele case ai căror proprietari nu și-au dat acordul pentru tratamentul chimic.
În conformitate cu legislația din Florida, melcul african de uscat este un dăunător al plantelor. Deținerea acestuia la domiciliu în acest stat este strict interzisă.
Preluat de la: Noi.md