În perioade de incertitudine economică, experții avertizează că apare anxietatea financiară, un sentiment ce poate afecta atât sănătatea mentală, cât și bunăstarea fizică a indivizilor. Această anxietate se manifestă prin îngrijorare, disconfort sau teamă legate de probleme financiare precum datoriile, cheltuielile, veniturile, investițiile, economiile sau condițiile economice nefavorabile.
Acest stres este suficient de intens încât să interfereze cu viața de zi cu zi și să afecteze bunăstarea mentală și fizică, ducând la depresie, probleme cardiovasculare, insomnie sau chiar modificări ale sistemului imunitar. O relație deficitară cu finanțele personale poate duce chiar la evaziune și la ignorarea totală a propriei situații financiare. Motivul pentru care apare anxietatea financiară Unele dintre principalele motive ale acestui apariției anxietății financiare sunt datoriile excesive și lipsa economiilor: acumularea de datorii împreună cu dificultatea de a le achita reprezintă unul dintre principalele motive de stres financiar. Veniturile insuficiente sunt un tip de angoasă ce poate fi adesea cauzat de faptul că aveți obiective financiare insuportabile sau cheltuieli de bază care nu pot fi acoperite cu veniturile generate. Un alt motiv al apariției anxietății financiare sunt investițiile slabe sau pierderile financiare semnificative. Asumarea de riscuri în sfera financiară poate provoca nopți nedormite dacă riscați să pierdeți sume de bani care vă afectează sănătatea financiară. De asemenea, incertitudinea la locul de muncă și sentimentul de a-și putea pierde locul de muncă în orice moment sporesc nesiguranța financiară.
O persoană se poate confrunta cu anxietate financiară în ciuda faptului că dispune de fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile esențiale și că nu are datorii. Acest lucru se datorează faptului că așteptările societății sau ale mediului în ceea ce privește standardele de viață sau veniturile pot fi nerealiste, având în vedere circumstanțele actuale. Cum se tratează afecțiunea financiară Specialiștii spun că primul lucru pentru a scăpa de anxietatea financiară este să o înfruntați. Este esențial să se mențină o înțelegere clară a propriei situații financiare, deoarece, oricât de dificilă ar fi aceasta, este întotdeauna preferabil să trăim în claritate decât în incertitudine. Elaborați un plan și stabiliți obiective financiare asumabile pe termen scurt, mediu și lung. Este cel mai bun mod de a începe să luați măsuri în acest sens.
Elaborarea unei strategii de depășire a circumstanțelor actuale și încrederea că aceasta este realizabilă pot contribui la atenuarea sentimentelor de suferință. Reduceți cât mai mult posibil datoriile și încercați să datorați cât mai puțini bani unor terțe părți. De asemenea, retrageți banii din investițiile dubioase care generează incertitudine și aveți o idee clară despre câți bani aveți în realitate. Un stil de viață care să se potrivească situației dumneavoastră financiare Începeți să economisiți pentru a constitui un fond de urgență, care vă poate scuti de anxietatea de a nu fi pregătit financiar pentru a face față unor situații neprevăzute. Economiile reprezintă plasa de siguranță a finanțelor noastre. Mențineți un stil de viață bazat pe venitul dumneavoastră! Evitați comparațiile și începeți să duceți un stil de viață care să se potrivească situației dumneavoastră financiare. Este important să nu generăm așteptări de neatins în raport cu realitatea noastră actuală și să diferențiem nevoile de dorințe, scrie retetesivedete.ro. Căutarea unui ajutor profesional sau chiar discutarea problemei cu persoane de încredere este o modalitate excelentă de a atenua sentimentul de stres. Este mai ușor decât crezi să găsești persoane care au trecut prin aceeași situație și au reușit să iasă cu succes din ea. Susținerea morală din partea celor mai apropiați este, de asemenea, importantă ca să fie evitate suferința și disconfortul.
Preluat de la: Timpul.md