Noi reguli privind migrația: Cei care vor să intre ilegal vor fi trimiși într-o țară africană 

Migranții vor fi trimiși în Ruanda în baza unui tratat care prevede și bani în schimbul acestui schimb. Inițiatorii programului susțin că Ruanda este o țară sigură, iar solicitanții de azil vor avea parte de condiții bune pe banii contribuabililor britanici.

„Rwanda este o țară sigură care și-a dovedit în repetate rînduri capacitatea de a oferi solicitanților de azil un refugiu sigur și o șansă de a-și construi o nouă viață. Rwanda are o istorie puternică în furnizarea de protecție celor care au nevoie de ea și găzduiește în prezent peste 135.000 de refugiați și solicitanți de azil care au găsit siguranță și adăpost acolo”, a spus Andrew Sharpe, membru al camerei lorzilor.

Proiectul de lege al guvernului este puternic criticat de opoziția laburistă, de asociațiile de asistență pentru migranți, de șeful Bisericii Anglicane și chiar de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Filippo Grandi.

„Acest aranjament urmărește să schimbe responsabilitatea pentru protecția refugiaților, subminînd cooperarea internațională și creînd un precedent global îngrijorător.”

Amnesty International Marea Britanie a numit legislația „o pată asupra reputației morale a acestei țări”, care „se pune în aplicare protecția juridică internațională pentru unii dintre cei mai vulnerabili oameni din lume”.

Curtea Supremă a Regatului Unit a decis anul trecut că politica este ilegală „deoarece există motive substanțiale pentru a crede că solicitanții de azil s-ar confrunta cu un risc real de maltratare din cauza respingerii în țara lor de origine dacă ar fi mutați în Rwanda”.

Acest lucru nu a împiedicat însă guvernul britanic să insiste cu aprobarea noilor reguli. După ce a atins un nivel record în 2022 de 45.000 de persoane, numărul celor care au traversat ilegal Canalul Mînecii spre Marea Britanie a crescut cu peste 20% de la începutul anului.

Avioanele care transportă oameni în acea țară ar putea efectua zboruri înainte de jumătatea lunii iulie. Dacă cererea lor este acceptată, vor rămîne în Rwanda. Dacă este refuzată, proiectul de lege spune că nu pot fi deportați de Rwanda în altă parte decît în ​​Marea Britanie, deși nu este clar ce s-ar întîmpla în cele din urmă în acest scenariu.


Preluat de la: Noi.md