Ministrul imigraţiei, Marc Miller, a declarat că guvernul federal va lucra împreună cu provinciile, care supervizează sistemul de învăţămînt, pentru impunerea plafonului.
El a spus că scopul principal al acestei măsuri este să-i protejeze pe studenţii care frecventează colegii, ce sînt adesea parteneriate privat-public şi oferă servicii inadecvate la preţuri mari, dar şi să reducă presiunea pe locuinţe şi servicii.
„Unele instituţii private au profitat de studenţii internaţionali, funcţionînd cu campusuri cu resurse insuficiente, fără sprijin pentru studenţi şi încasînd taxe de şcolarizare ridicate, în tot acest timp crescînd semnificativ numărul de studenţi internaţionali”, le-a declarat Miller reporterilor.
„Această creştere a pus de asemenea presiune pe locuinţe, asistenţa medicale şi alte servicii”, a spus el, adăugînd că reducerea numărului de studenţi va ajuta la scăderea preţurilor la chirii.
Creşterea rapidă a populaţiei, alimentată de imigraţie, a pus presiune pe servicii, precum sănătate şi educaţie, şi a contribuit la majorarea costurilor de locuire. Aceste probleme au afectat sprijinul pentru premierul Justin Trudeau, pe care sondajele îl arată ca perdant în alegeri dacă acestea ar avea loc acum.
În trimestrul al treilea al anului trecut, populaţia a crescut în cel mai accelerat ritm din ultimele peste şase decenii, numărul rezidenţilor nepermanenţi – în majoritate studenţi – crescînd cu 312.758, cel mai ridicat număr de peste cinci decenii.
Alianţa Canadiană a Asociaţiilor Studenţeşti (CASA) a criticat decizia guvernului.
„Cea mai mare problemă este aceea că a fost anunţată o plafonare care este o reacţie la criza locuinţelor”, a spus unul din directorii CASA, Mateusz Salmassi, subliniind că, în realitate, sînt necesare mai mult sprijin şi mai multe locuri de cazare pentru studenţii internaţionali.
În schimb, Universitatea din Toronto a salutat anunţul guvernului şi a declarat că va colabora cu toate nivelurile de guvernare pentru alocarea permiselor de studii.
Preluat de la: Noi.md