Nicolae Andronic despre multiplele condamnării la CEDO a R. Moldova

Declarația aparține lui Nicolae Andronic, fost vicepreședinte al Parlamentului și membru al Comisiei de redactare a Constituției în 1994.

”Recent, Centrul de Resurse Juridice anunța că R. Moldova a fost condamnată în 599 de dosare la CtEDO, fiind obligată pînă astăzi să plătească 23 de milioane de euro cu titlul de despăgubiri. În viziunea dvs., cum și de ce am ajuns la această situație?

– Situația e motivată de faptul că politicienii impun judecătorii să adopte decizii în favoarea puterii. Se vorbește mult despre Voronin și Plahotniuc, dar și în ultima vreme se atestă niște lucruri foarte stranii. Cu toate că trec printr-o reformă a sistemului, judecătorii sînt aleși pe sprînceană să îndeplinească unele deziderate ale puterii, adică să susțină promisiunile pe care puterea nu le poate realiza prin metode politice. Din păcate, se uită că, la începutul formării sistemului judiciar al R. Moldova, primordial a fost principiul separării puterilor în stat, ca o condiție de funcționare a statului de drept. Adică, puterea legislativă, cea executivă și cea judiciară au aceeași greutate în stat.

O altă greșeală a fost că procurorilor nu le-a fost găsit locul în sistemul judiciar. De aceea, chiar dacă ei știu că inculpatul e nevinovat, oricum trimit dosarele în judecată. Cred că ei înțeleg foarte bine că astfel pun în situații neplăcute judecătorii, unii dintre care vor să judece dosarul corect, iar alții judecă doar după cum le place guvernanților. Cam astea sînt motivele atîtor de multe condamnări le CtEDO. Nu ne așteaptă nimic mai bun, dacă puterea actuală va umbla cu ideea că trebuie implicată și Curtea Constituțională pînă a trimite dosarul la CtEDO. Adică, în loc să nu facă greșeli pe intern, ei încearcă să îngrădească dreptul cetățenilor de a se adresa la Strasbourg”, a spus Andronic.


Preluat de la: Noi.md