NATO a cerut Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia, la o zi după ce reprezentanți ai guvernului au intrat în clădirile municipale pentru a instala primari în zonele din nordul țării, locuite în principal de etnici sârbi, relatează Reuters, citează digi24.ro.
Ciocnirile care au avut loc vineri între poliția kosovară și protestatarii sârbi care se opun instalării primarilor etnici albanezi au determinat Serbia să-și plaseze armata în alertă și să mute unitățile mai aproape de graniță.
„Îndemnăm instituțiile din Kosovo să detensioneze imediat situația și facem apel la toate părțile să rezolve problemele prin dialog”, a declarat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, într-o postare pe Twitter.
Potrivit lui Lungescu, KFOR, misiunea de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo, unde activează 3.800 de persoane, va rămâne în alertă.
Lucrurile sunt încă tensionate în partea de nord a țării, unde forțele de poliție înarmate păzesc clădirile municipalității.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a apărat acţiunile poliţiei, care în ziua precedentă a escortat primarii aleși să își preia mandatele.
„Este dreptul celor aleși în alegerile democratice de a-și asuma funcția fără amenințări, sau intimidare. Este, de asemenea, dreptul cetățenilor de a fi serviți de acei oficiali aleși”, a spus Kurti pe Twitter sâmbătă.
Secretarul de stat Antony Blinken a criticat vineri guvernul lui Kurti pentru acțiunile sale în nord, declarând că „a escaladat inutil tensiunile și subminează eforturile de a ajuta la normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia. Aceste acțiuni vor avea consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale cu Kosovo”.
La aproape un deceniu după încheierea războiului, sârbii din regiunea de nord a Kosovo nu acceptă declarația de independență din 2008 față de Serbia și consideră în continuare Belgradul drept capitală.
Etnicii albanezi reprezintă mai mult de 90% din populația Kosovo, iar sârbii sunt majoritari doar în regiunea de nord.
Preluat de la: Publika.md