Au dotat poliţiştii cu camere video de corp ca să prevină cazurile de corupţie şi ultragiere, dar nu au pus la punct detaliile tehnice. Deşi a trecut aproape o lună de când Inspectoratul General al Poliţiei anunţa despre achiziţionarea celor 100 de dispozitive video, acestea sunt nefuncţionale. Mai exact, nu este funcţională baza de date unde ar trebui să fie stocate imaginile.
Situaţia a ieşit la iveală după ce echipa noastra de filmare a însoţit oamenii legii la o intervenţie, care trebuia să fie filmată cu ajutorul noilor dispozitive.
„Vă deplasaţi la Gheorghe Asachi 71/2. Chioşcul „Moldpres” persoană agresivă”.
La această chemare s-au deplasat doi poliţisti pentru aplanarea unui conflict între o vânzătoare şi un client.
„El nu mă lasă să lucrez, el vine la fiecare jumătate de oră”, a spus vânzătoarea.
În astfel de situaţii, oamenii legii filmau de obicei cu telefonul mobil probe pentru documentarea cazului. Menirea noilor dispozitive este de a înregistra totul în timp real.
„Telefonul mobil este problematic, fiindcă tu eşti oricum în intervenţie şi nu reuşeşti. Body camera ajută foarte mult”, a afirmat ofiţerul BPRO, Octavian Musteţanu.
Ofiţerul de presă al Poliţiei Capitalei, Natalia Stati, nu ne-a putut oferi imaginile de la această intervenţie deoarece camera video nu era dotată cu stick pentru înregistrarea acestora. Imaginile filmate cu aceste dispozitive pot servi drept probă într-un proces de judecată.
„Ele vor fi utilizate şi ca probe în instanţele de judecată pentru că multe procese sunt în pierdere doar din motivul că sunt lipse de probe”, a comunicat managerul de proiect, Liudmila Bragarenco.
Potrivit IGP, dispozitivele vor fi în regim de testare în cadrul unui proiect-pilot, dar care ar putea fi extins. Poliţiştii vor fi obligaţi să poarte echipamentele întreagă zi şi să le conecteze la toate intervenţiile. Acestea au fost procurate în cadrul unui program de reformare a poliţiei, susținut de Uniunea Europeană şi care valorează peste două milioane de lei.
Preluat de la: Publika.md