Morari comentează refuzul PG de a se autosesiza în cazul „culiokului pentru Dodon”: Stoianoglo TRIȘEAZĂ

 

Codul de Procedură Penală și funcțiile persoanelor care figurează în imaginile video publicate astăzi de Iurie Reniță, obligă Procuratura Generală să se autosesizeze, chiar dacă anterior Procuratura Anticorupție a refuzat să pornească un proces penal în baza unor imagini similare. Declarația aparține fostului procuror-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA).

Procuratura Generală a anunțat într-un comunicat de presă că nu se poate autosesiza în baza imaginilor cu Dodon și Plahotniuc prezentate astăzi de deputatul Iurie Reniță.

Morari a declarat pentru DESCHIDE.MD că procurorul general, Alexandru Stoianoglu, este obligat să revizuie hotărârea Procuraturii Anticorupție în privința imaginilor apărute anterior cu Dodon și Plahotniuc, dat fiind că noile imagini descoperă alte detalii.

„În cazul înregistrării video cu pachetul transmis Președintelui Republicii Moldova situația este un pic mai complicată, deoarece pe acest subiect există deja un proces penal pe care Procuratura Anticorupție a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale. Consider, Procurorul General A.Stoianoglo trișează, deoarece el ar avea obligația, ținând cont de rezonanța social-sporită a cazului și funcțiile protagoniștilor din înregistrarea video difuzată, să revizuie hotărîrea adoptată de către Procuratura Anticorupție prin prisma circumstanțelor noi descoperite. Or, examinarea înregistrărilor video noi apărute separat de primul proces în care a fost examinată discuția dintre Dodon Igor, Iaralov Serghei și Plahotniuc Vladimir se va solda cu aceiași soluție – refuzul în începerea urmăririi penale”, a declarant Morari.

Mai mult decât atât, Morari afirmă că procurorul General A. Stoianoglo „are un comportament diferit de la caz la caz, ceea ce denotă lipsa independenței în activiate și dorința de a proteja partidul de guvernare”.

„Retoric pot formula următoarea întrebare: De ce în cazul Morari a fost posibil inițierea unui proces penal în baza publicațiilor anonime denumite de Procurorul General – „investigații jurnalistice”, dar în cazul Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, cînd există înregistrări video, îi este necesar depunerea unei sesizări noi?”, a mai declarat Morari.

Totodată, Morari a explicat din perspectiva cadrului legal de ce Procuratura Anticorupție trebuia să se autosesizeze.

„Conform art.262 alin.(2) pct.4 din Codul de Procedură Penală, Organul de urmărire penală poate fi sesizat despre săvîrşirea sau pregătirea pentru săvîrşirea unei infracţiuni prevăzute de Codul penal prin depistarea nemijlocit de către organul de urmărire penală sau procuror a bănuielii rezonabile cu privire la săvîrşirea unei infracţiuni. Alineatul 3 al aceluiași articol prevede, că în cazul depistării infracţiunii nemijlocit de către lucrătorul organului de urmărire penală, acesta întocmeşte un raport în care expune circumstanţele depistate şi dispune înregistrarea infracţiunii. Ulterior, conform art.265 alin.(3) din Codul de Procedură Penală, dacă a depistat o infracţiune ori a constatat o bănuială rezonabilă cu privire la o infracţiune comisă, procurorul întocmeşte un proces-verbal în care consemnează cele constatate şi concomitent dispune înregistrarea imediată a autosesizării pentru a începe urmărirea penală”, a explicat Morari.

Amintim că, astăzi, deputatul Iurie Reniță a prezentat un nou video în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

https://deschide.md/ 


Preluat de la: Timpul.md