Moldovenii au consumat mai mult gaz în februarie curent, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut: 755 de consumatori au fost deconectaţi pentru datorii de 4 mil.

„Consumatorii casnici, până la data de 29 februarie 2024, au achitat 90,6% din sumele facturate, ceea ce este cu 2,1 puncte procentuale mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 95,3%, ceea ce este cu 1,8 puncte procentuale mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 100%, ceea ce este cu 49,8 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În conformitate cu Legea nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, consumatorilor casnici în număr de 453 303 de conturi personale le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în februarie 2024 în mărime de 130,9 milioane lei.

Luând în considerație că prețurile reglementate la gaze naturale au fost schimbate la 23 februarie 2024 prin decizia ANRE, calculul compensației a fost împărțit în două perioade, și anume 01-22 februarie 2024 constituie perioada I, și 23-29 februarie 2024 – perioada II. Pentru primă perioada suma compensației a constituit 122,1 milioane lei, iar pentru cea de a două perioada 8,8 milioane lei. Adițional, consumatorilor casnici din asociațiile de locatari în număr total de 4 702 locuri de consum, volumul compensațiilor calculate a constituit 1,7 milioane lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite (perioada I -1,6 milioane lei, perioada II – 0,1 milioane lei).

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 755 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 4 milioane lei. Totodată, față de 335 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale pentru volumul furnizat de la începutul anului curent la data de 29 februarie 2024 se ridică la 95,1%, și constituie 2,425 miliarde lei, acest indicator fiind cu 7,6% mai mult în comparație cu aceeași perioada anului trecut”, menționează instituția.

Prețul la gaz a scăzut. S-a întâmplat după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședința de astăzi 21 februarie, noile tarife.

Pe 26 ianuarie curent, SA „Moldovagaz” a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. „Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 13347 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%”, au comunicat responsabilii.

Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a fost întrebat, în cadrul unui interviu pentru Logos Press, dacă există premise de micșorare a tarifului la gaz. Oficialul a precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla, însă este condiționat de mai mulți factori.

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la data de 7 iunie 2023, în ședință publică, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”, în contextul obligației de serviciu public. Astfel, consumatorii casnici achită astăzi 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale.

Totodată, în noiembrie aceluiași an, Guvernul a aprobat volumele maxime și prețurile compensate la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2023 – martie 2024. Astfel, în acest sezon, consumatorii au fost împărțiți în șapte categorii de vulnerabilitate energetică, în funcție de veniturile pe care le au și consumul efectuat.

ANRE trebuie să analizeze costurile și tariful și să ne spună dacă se poate face o reducere.” Astfel a răspuns șefa statului, Maia Sandu, întrebată dacă există vreo probabilitate ca tariful la gazele naturale să se micșoreze după Anul Nou.

Pe 2 octombrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că nu exclude că Republica Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru este posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nici o condiție politică Moldovei.

Declarațiile au fost făcute după ce cu două zile înainte de aceasta, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că, Republica Moldova din dreapta Nistrului nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom.


Preluat de la: Unimedia.info