Pentru argumentare, voi încerca să explic punct cu punct la ce mă refer.
Consfătuire «într-o zi de piață»
Democrația presupune alegeri politice conștiente, în special în problemele politice globale. Acest lucru este important, deoarece prețul deciziilor nechibzuite, pripite, care afectează toți cetățenii țării, poate fi foarte mare. Și de aceea un plebiscit la nivel național (mai ales unul constituțional!) trebuie precedat de o discuție publică amplă și temeinică. Însă aceasta nu prea se observă. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, referendumul are loc odată cu alegerile prezidențiale, iar atenția principală a alegătorilor este concentrată pe discutarea programelor electorale ale candidaților. Acest lucru în sine sporește riscul unor modificări constituționale prost concepute, ale căror consecințe alegătorii le vor regreta ulterior.
„Dușmanii poporului” și „vânătoarea de vrăjitoare”
Dezvoltarea democratică este incompatibilă cu divizarea deliberată a societății. Acesta din urmă nu numai că subminează concurența politică sănătoasă, dar sporește foarte mult riscul conflictelor civile, inclusiv al pogromurilor și al războiului civil. Moldova are deja o asemenea experiență tristă (amintim de pogromurile Președinției și a Parlamentului din aprilie, 2009), iar exemplul mai recent de confruntare civilă în Ucraina vecină este foarte grăitor. Din păcate, referendumul discutat lucrează anume la o scindare. Site-ul Președinției pentru.md îi numește direct trădători și sabotori pe cei, care nu susțin cursul de aderare la UE. De asemenea, autoritățile au lansat o amplă campanie media pentru combaterea pretinșilor „agenți ai Kremlinului în Moldova”. Acest de discurs de ură nu subminează armonia civilă și pacea?
Alegere fără alternativă
Democrația garantează șanse egale și previne discriminarea. Asta contează din aceleași motive, pentru care divizarea este inacceptabilă. Dar formularea întrebării la referendum nu are alternativă: ea presupune că întreaga populație a Moldovei susține cursul aderării la UE și trebuie doar să se decidă dacă „accelerează” sau nu acest proces. Pentru oricine cunoaște realitățile locale, e clar că nu-i așa: în Moldova (o confirmă sondajele sociale) există adepți ai statutului nealiniat și ai alianțelor cu alte state. Ei cum trebuie să voteze? Nu este aceasta o discriminare deschisă?
Salut, «euro-dictatura»!
Democrația încurajează pluralismul politic. Cu regret, dacă referendumul va fi unul reușit pentru autorități, oricărui partid care nu susține integrarea în UE îi vor fi lezate drepturile (ceea ce menționează direct și site-ul pentru.md, și președinta în acțiune în discursurile sale publice). E posibil ca nu numai să li se interzică accesul la alegeri, dar să fie complet eliminate, deoarece acționează contrar Constituției. Astăzi, există astfel de forțe politice în Moldova, și ele reflectă preferințele unor alegători (cum am menționat mai sus). Mai mult, articolul 5 din Constituția Republicii Moldova interzice expres instituirea unei „ideologii oficiale de stat”. Apare o concluzie dezamăgitoare: referendumul actual este o amenințare directă la adresa pluralismului politic!
Dimineața – banii, vreo dată – scaunele
La exprimarea democratică a voinței este important principiul oportunității. Dacă poporul este întrebat despre ceva greșit sau neoportun, aceasta deschide calea spre tot felul de abuzuri. Referendumul dat este un exemplu în acest sens. Nimeni nu știe cu siguranță către care an Republica Moldova va îndeplini toate condițiile pentru aderarea la UE și dacă la acel moment Uniunea Europeană va mai avea forma actuală. Pare rezonabil ca decizia de a adera sau nu să fie luată de oameni după ce toate condițiile și circumstanțele vor fi clare, și nu în octombrie, 2024 de dragul conjuncturii politice actuale. Însă modificările propuse la Constituție permit Parlamentului să voteze aderarea la UE fără referendum și majoritate constituțională. Nu încalcă oare asta dreptul oamenilor de a-și decide soarta la timp și direct?
Morții nu cunosc rușinea?
Un stat democratic luptă pentru supremația legii și respectarea alegerilor istorice ale cetățenilor săi. Declarația de Independență a Republicii Moldova, fără îndoială, poate fi considerată nu doar un act fundamental al statului, ci și o relicvă și un simbol istoric: nu degeaba la 7 aprilie, 2009, originalul Declarației fiind considerat ars în timpul pogromului Parlamentului (apoi s-a dovedit că a supraviețuit), acest lucru a provocat o vastă rezonanță publică. Totuși, la referendum, plus la modificarea textului Constituției, se propune completarea textului Declarației de Independență cu prevederi privind „ireversibilitatea cursului european”, „identitatea europeană a poporul moldovenesc” și „obiectivul strategic de aderare la UE”. Ce este aceasta, dacă nu o încălcare a dreptului european, o batjocorire a memoriei istorice și o denaturare a voinței „părinților fondatori” ai Republicii Moldova?
În loc de concluzii și îndemnuri
Acest articol nu este „propagandă” politică, nici adevăr suprem, ci o poziție civică deschisă, argumentată. Voi respecta orice alegere a compatrioților mei. Așa că îmi exprim concluzia și intenția personală. Din motivele expuse mai sus nu-mi place referendumul propus. Îl consider o amenințare directă la adresa democrației, a integrării europene și a bunăstării generale a Republicii Moldova. Cu toate acestea, voi merge la vot pentru că în opinia mea boicotul (la care îndeamnă unii politicieni și activiști) nu este potrivit. În condițiile pragului redus al prezenței la vot (31%) și combinării cu alegerile prezidențiale, boicotul mi se pare lipsit de orice șansă de succes (prezența la alegerile prezidențiale din Moldova nu a fost niciodată sub 48%). Și voi vota „împotrivă” – pentru că-s convins, că în nici un caz nu le putem permite autorităților actuale să schimbe Constituția în asemenea circumstanțe și într-un asemenea mod. Dumneavoastră ce veți face?
Preluat de la: Noi.md