Mitropolia Moldovei regretă că „Teleradio-Moldova” nu a transmis în direct slujba de Hramul Chișinău

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei și-a exprimat regretul și nedumerirea față de decizia conducerii companiei publice „Teleradio-Moldova” că nu a transmis în direct slujba dedicată Hramului Orașului.

„Considerăm tendențioasă afirmația conducerii serviciului public de radiodifuziune și televiziune din Republica Moldova prin care, acuză subtil Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, în persoana Întâistătătorului ei – Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, de „susținere fățișă sau indirectă a războiului din Ucraina”.

Potrivit Mitropoliei, „celebrarea praznicului Acoperământului Maicii Domnului și deci în cazul nostru a Hramului Chișinăului, nu este un eveniment care aparține Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir sau oricărei altei persoane publice sau private din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, mai ales, că în acest an serviciul divin a fost oficiat de către Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei”. Din această cauză, Mitropolia consideră că „nu există nici un motiv obiectiv de a priva telespectatorii de a viziona slujba de sărbătoare”.

În același comunicat, se subliniază că „Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, prin vocea Întâistătătorului ei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, și-a exprimat fără echivoc și în toată plinătatea sa părerea despre conflictul din Ucraina, ca fiind un război fratricid, care trebuie încetat cât mai grabnic”. 

„Ne exprimăm speranța că această situație regretabilă nu va constitui un precedent și de azi înainte, conducerea actuală a companiei publice „Teleradio-Moldova” va fi obiectivă în ceea ce privește reflectarea evenimentelor de interes public pentru cetățenii Republicii Moldova și în special a celor din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, cu care se identifică majoritatea covârșitoare a cetățenilor acestei țări” se arată în comunicatul Mitropoliei.

Amintim că  că directorul general al Companiei, „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a venit cu o reacție, după ce primarul Capitalei, Ion Ceban, s-a arătat indignat de faptul că în acest an postul public de televiziune nu a transmis în direct slujba dedicată Hramului Orașului. 

Vlad Țurcanu a menționat că compania „Teleradio Moldova” își rezervă dreptul, în conformitate cu legile în vigoare și propriile sale regulamente, de a restricționa accesul la posturile publice de radio și televiziune a acelor cetățeni moldoveni, inclusiv a unor înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei, în urma căreia în țara vecină au murit și mor mii de oameni nevinovați.

 


Preluat de la: Publika.md