Misticism sau știință? Canada a filmat un fenomen natural rar după o furtună

Oamenii de știință cred că soții au asistat la un fenomen natural neobișnuit, care se produce rar în natură. Cuplul a filmat fenomenul, în imagini fiind vizibil un obiect luminos strălucitor aflat la cîteva sute de metri de locuința lor, informează publicația canadiană Global News.

Ed le-a povestit jurnaliștilor că, împreună cu soția sa Melinda, au ieșit pe veranda casei în jurul orei șapte seara pentru a vedea mai bine furtuna care se apropia. Furtuna era însoțită de fulgere intense și chiar a dus la emiterea unor avertizări de furtună și monitorizări pentru posibile tornade în regiune.

„După o lovitură de fulger deosebit de puternică, am văzut o bilă de foc care plutea la aproximativ șase metri deasupra solului. Pur și simplu stătea acolo, mare și rotundă. Înainte să dispară, a avut loc o mică explozie, și toată acea chestie parcă s-a destrămat și a dispărut”, își amintește bărbatul. El a adăugat că se bucură că acest fenomen a „dispărut la fel de repede cum a apărut”. Soția lui Ed spune că nu a reușit să înțeleagă ce era, de fapt.
„M-am întrebat: Ce este asta? Nici măcar nu avea culoarea focului. Ar fi putut fi o bilă de foc electrică, pentru că avea o nuanță albăstruie”, a povestit Melinda.

Ce spun specialiștii

Jurnaliștii au prezentat imaginile cu fenomenul lui Frank Florian, manager senior al departamentului de planetariu și științe spațiale din cadrul TELUS World of Science din Edmonton. Acesta este convins că soții Pardy au văzut un fulger globular.
„Ar fi putut fi un fulger globular sau o altă manifestare a unei descărcări electrice”, a explicat el, adăugînd că unii oameni de știință studiază acest fenomen și încearcă să reproducă asemenea evenimente în condiții de laborator.
Potrivit specialistului, astfel de fenomene apar atunci cînd plasma este închisă într-un spațiu restrîns, iar între nor și sol se creează un canal electric. Acestea „se întîlnesc” undeva la mijloc, iar aerul se supraîncălzește brusc, formînd plasmă.

„Cînd această plasmă se extinde foarte rapid, se produce tunetul care însoțește, de obicei, trăsnetul. Dar atunci cînd fulgerul generează plasmă, uneori o parte din această plasmă poate rămîne suspendată în aer pentru o perioadă scurtă. Dacă ia forma unei sfere, este vorba de fulger globular”, a concluzionat cercetătorul, adăugînd că fulgerul în sine este un fenomen periculos, iar apariția fulgerului globular este „un eveniment destul de rar”.


Preluat de la: Noi.md