Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat 5.700 de kilometri în 82 de zile până în peninsula Taimîr, unde a ajuns pe data de 30 mai.

Victoria și-a început migrația de primăvară pe data de 9 martie, atunci când a plecat din Insula Mare a Brăilei. Ea a zburat peste Mare Neagră, înspre Peninsula Crimeea, din Ucraina, unde a făcut primul popas. Următoarea oprire a fost în Districtul Kalmîkia, unde a stat până pe data de 21 martie. A treia oprire, zonele umede din nord-vestul Kazahstanului, reprezintă cea mai importantă zonă de popas pentru gâștele cu gât roșu. Aici, Victoria a stat aproape 2 luni și s-a alimentat pentru ultimul și cel mai important zbor. Pe 2 iunie, după 2.200 de kilometri parcurși, Victoria a ajuns la destinația sa finală, peninsula arctică Taimîr, una din zonele foarte cunoscute de reproducere a speciei.

Datorită restricțiilor de deplasare impuse în Rusia și Kazahstan odată cu pandemia de COVID-19, presiunea vânătorii a fost minimă în acest an, lucru care a permis păsărilor să treacă cu succes prin zonele de vânătoare altfel riscante.

Povestea cu final fericit a Victoriei
Povestea Victoriei este una de succes, mai ales dacă ne aducem aminte că pasărea găsită de colegii noștri biologi Emil Todorov și Sebastian Bugariu în luna februarie, era rănită. Cu ajutorul medicilor veterinari de la Fundația Visul Luanei, Victoria s-a recuperat și a primit un emițător nou, donat de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.

Monitorizarea gâștelor cu gât roșu se desfășoară în proiectul „Life for Safe Flight”, finanțat prin programul LIFE. Proiectul LIFE16 NAT/BG/ 000847 implică organizații din toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gâtul roșu: Rusia, Kazahstan, Ucraina, România, Bulgaria. În România sunt implicate SOR, AGVPS, Ministerul Mediului și Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Puteți urmări deplasările gâștelor cu gât roșu pe site-ul proiectului savebranta.org. 


Preluat de la: Timpul.md