Miezul de nucă s-ar putea ieftini în această toamnă. O spun producătorii autohtoni, care, din cauza pandemiei, se așteaptă la o scădere drastică a cererii de piață.
Vitalie Hrițcu a înființat acum 5 ani o livadă de nuci, pe 3 hectare, în satul Tochile Răducani, din raionul Leova. Bărbatul spune că, din cauza secetei, a fost nevoit să aducă apă de la câțiva kilometri, pentru a iriga livada.
„Udăm cu tractorul. Trăim pe malul Prutului și cărăm cu cisterna”, a spus agricultorul, Vitalie Hrițcu.
Rezultatul final însă a meritat efortul. Copacii au avut destulă umezeală, nucile s-au făcut mari, iar miezul este alb. Bărbatul încă speră că își va putea vinde roada la un preț bun.
„Pe piață, așa un kilogram de nuci, undeva la 50 de lei”, a spus agricultorul, Vitalie Hrițcu.
Fermierul evită să vorbească deocamdată despre profit, întrucât livada este tânără, iar copacii vor intra în rod abia peste câţiva ani. Din recolta pe care o va obţine în acest an, el speră să-şi poată răscumpăra, măcar cât de puţin, investiţiile.
„Mai mult timp îţi ia să le culegi pe toate, dar în rest e uşor. Acest copac, eu îi dau 15-20 de minute”, a spus fiica agricultorului, Irina Hrițcu.
Nu toți fermierii din țară se pot bucura însă cu asemenea rezultate. Seceta și înghețurile de primăvară au afectat livezile de nuci din toată țara. Prognozele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere arată că, în acest an, recolta va fi cu 30 la sută mai mică, iar miezul s-ar putea ieftini cu până la 20 la sută.
”În legătură cu faptul că COVID-ul a afectat sectorul turistic, hotelier în toată lumea, și în general afectează economia în toată lumea, și livrările de miez vor fi afectate. Prețurile sunt un pic în scădere. Dar astea sunt doar prognoze”, a spus preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.
În ţara noastră livezile de nuci se întind pe o suprafaţă de peste 25 de mii de hectare.
Preluat de la: Publika.md