MEDICII NU TAC!. Doctor de la „Republican”: avem DEFICIT de medicamente eficiente pentru tratarea COVID-19

Spitalul Clinic Republican (SCR) unde sunt internați pacienții cu Covid-19 în stare extrem de gravă se confruntă cu deficitul de medicamente eficiente în tratarea coronavirusului. Afirmațiile vin din partea unui medic de la SCR care a acceptat să facă declatații sub protecția anonimatului, informează anticoruptie.md 

Doctoreasa a declarat că deși în Ghidul privind managementul complicațiilor severe cauzate de infecția provocată de coronavirus, aprobat la 27 martie 2020, sunt prevăzute medicamentele Placvinil (hidroclirochina), Metilprednizolon, Aluvia și Tocilizumab, aceste preparate aproape că lipsesc.

„Preparatul Tocilizumab se găsește din abundență la Centrul Mamei și Copilului, deci se poate acum împrumuta de acolo și folosi unde e mai necesar. Rezerve necesare de Metilprednizolon sunt la fabrica farmaceutica Balkan Pharmaceuticals din Chișinău. Celelalte două preparate, dacă nu sunt în cantități suficiente, pot fi procurate din alte țări, ținând cont de faptul că Moldova a beneficiat acum de ajutoare bănești considerabile! În tratarea pacienților cu Covid-10 multe țări folosesc acum cu succes medicamentul Remdisevir, produs și experimentat de compania Gilead Sciences. Orice țară care încheie un contract cu compania respectivă primește rapid acest preparat. Dorință de-ar fi”, a declarat angajata de la SCR.

Potrivit medicului, nu se respectă Ghidul nici la capitolul echipament de protecție: „Culmea e că nu sunt suficiente măștile potrivite care să-i protejeze. Angajaților li se spune sa îmbrace câte două măști din pânză una peste alta. În timp ce în document este stipulat că pe medici îi pot proteja doar măștile de tip N 95, FFP1 și FFP2”.

„Lucrătorii medicali nu sunt protejați, nu sunt testați, astfel își pun în pericol familia, copiii, pe toți! Medicii plâng în adevăratul sens al cuvântului, dar pe ascuns, când nu-i vede nimeni. Printre medici, surori și infirmiere sunt mulți care deja sunt infectați, dar nu au simptome sau le au ușoare. Testarea ar fi benefică, ar ajuta la triere”, a adăugat doctoreasa.

Medicul susține că SCR se mai confruntă cu problema cadrelor, în special a infirmierelor: „Infirmierele pleacă, nu vor să lucreze, fiindcă se tem să nu se molipsească și fiindcă statul nu le motivează. Cine vrea să riște cu propria viață și a celor dragi pentru 2-3 mii de lei lunar? Știți ce i-a răspuns o infirmieră medicului? Mai bine dați-mă afară, mai bine să mă judece și să stau la Rusca, decât să merg să lucrez în secția cu bolnavi cu Covid”.

https://anticoruptie.md 


Preluat de la: Timpul.md