În data de 25 octombrie se încheie ultimatumul înaintat de ex-candidatul în alegerile prezidenţiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Ea i-a cerut lui Aleksandr Lukaşenko să îşi dea demisia, să înceteze violenţele asupra participanţilor la acţiunile de protest şi să elibereze prizonierii politici, altfel opoziţia îşi rezervă dreptul de a organiza un protest naţional general. Numărul exact al reţinuţilor nu se cunoaşte, dar ar fi vorba de mii de oameni. Mulţi dintre ei au fost bătuţi.
Jurnalistul Alexei Khudanov, în vârstă de 22 de ani, a fost printre primii reținuți chiar în noaptea de după alegeri. Tocmai venea de la muncă când mascaţii l-au băgat într-o dubă.
„Aveam o panglică albă, iar în rucsac o mască pentru față cu ornament belarus. Bărbatul care ne-a percheziționat, îmbrăcat în civil, mi-a zis că sunt terminat pentru asta.”, a povestit jurnalistul din Belarus, Alexei Khudanov.
Alexei povesteşte că a fost dus mai întâi la poliţie, unde a stat aproape 24 de ore fără apă, mâncare şi acces la toaletă, apoi mutat într-o închisoare, iar peste două zile a fost eliberat. În tot acest răstimp, nu i s-a comunicat pentru ce a fost reţinut şi nu i s-a permis să îşi sune apropiaţii.
„În primele zile, după aceea, îmi era frică să ies în stradă. Aveam un fel de sindrom că sunt persecutat. Mă temeam de orice maşină.”, a spus jurnalistul din Belarus, Alexei Khudanov.
În scurt timp, Alexei a plecat în Ucraina printr-un program pentru jurnalişti. Tot acolo s-a mutat şi ziarista Anastasia Bobrovskaya, împreună cu fiica de patru ani şi soţul ei, care a trecut printr-o experienţă similară.
„Nu pot să cred că ne vom întoarce și totul va fi bine, că nu ne vor mai incrimina lucruri groaznice sau articole.”, a afirmat jurnalistul din Belarus, Anastasia Bobrovskaya.
Expertul politic Alexandr Klaskovsky, susţine că beloruşii vor continua să protesteze.
„Oamenii și-au dat seama că fără schimbarea guvernării nu vor avea o viață normală. Nici materială, nici spirituală, nici morală.”, a menționat expertul politic, Aleksandr Klaskovski.
Iar jurnalistul Evgheni Kazartsev susţine că imaginea de mulţi ani a unei țări în care totul e bine şi curat, este o iluzie care împiedică evaluarea
corectă a situației.
„De regulă aşa vorbesc oamenii din străinătate cărora le este vândută o imagine de nostalgie pentru Uniunea Sovietică, unde totul e pus la punct, fabricile activează. Nimeni nu intră în detalii că fabrica lucrează, dar angajaţii primesc un salariu de aproape 70 de dolari, sau în genere, primesc doar produse.”, a comunicat jurnalistul din Belarus, Evgheni Kazartsev.
Preluat de la: Publika.md