De-a lungul țărmurilor sale, care cîndva găzduiau ecosisteme bogate și orașe portuare importante, se observă o scădere vizibilă a apei. Potrivit oamenilor de știință, marea a pierdut zeci de mii de kilometri pătrați de suprafață de apă în ultimele decenii, iar procesul nu dă semne de încetinire.
Schimbările sînt atît de dramatice, încît sînt evidente pentru localnici, pescari și chiar pentru observatorii din spațiu. Imaginile din satelit publicate de NASA și Agenția Spațială Europeană arată o scădere dramatică a nivelului apei, în special în părțile de nord și de est ale mării. Locuitorii din Kazahstan și Turkmenistan raportează că acum pot merge pe fundul uscat al mării, acolo unde înainte era apă.
După cum informează Oxu.Az, despre acest lucru a anunțat portalul climatic Weather-fox.com.
Experții menționează că un factor major în retragerea Mării Caspice sînt schimbările climatice. În regiune se înregistrează temperaturi în creștere și o reducere a ninsorilor în Munții Caucaz, care alimentează rîuri precum Volga, principala sursă de alimentare cu apă a Mării Caspice.
În afară de factorii climatici, acțiunile umane accelerează scăderea nivelului mării. Barajele, sistemele de irigații și devierile din Volga au redus semnificativ debitul apei în mare.
Ecologiștii avertizează că eforturile de a încetini scăderea nivelului mării ar putea să nu aibă succes dacă nu vor fi schimbate politicile. „Noi sugem viața din Marea Caspică”, a declarat un ecologist azer, făcînd apel la cooperare regională pentru a rezolva criza.
Sînt în creștere și temerile legate de sănătatea populației. Fundul mării care a ieșit acum la suprafață emite praf toxic care poluează aerul, amintind de dezastrul din Marea Aral.
Preluat de la: Noi.md