Despre acest lucru a declarat președintele Maia Sandu, vorbind la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma.
Ea a menționat că Moldova oferă: proximitate geografică, și astfel rapiditate, eficiență și sustenabilitate; infrastructură sigură și conexiuni de transport funcționale; un mediu de afaceri stabil și prietenos.
„Extindem portul nostru de pe Dunăre, construim terminale multimodale și modernizăm drumurile și căile ferate care leagă România, Moldova și Ucraina. Consolidăm conexiunile electrice și securitatea energetică transfrontalieră cu Ucraina și România. Moldova și-a sporit considerabil și propria securitate energetică — astfel că și în această privință partenerii vor regăsi stabilitate”, a subliniat șefa statului.
Potrivit ei, partenerilor din UE Moldova le transmite următorul mesaj: ajutați-ne să accelerăm proiectele de infrastructură care ne leagă de Ucraina — și de Europa. Este o investiție în reziliența noastră comună.
Maia Sandu a atras atenția și asupra faptului că Moldova și Ucraina au o frontieră lungă — 1.200 de kilometri, o infrastructură comună și împărtășesc un viitor comun.
„O Moldovă puternică și democratică este un partener de securitate de încredere. Stabilitatea noastră întărește stabilitatea Ucrainei, la fel cum reziliența Ucrainei o consolidează pe a noastră”, a subliniat ea.
Președintele Moldovei a menționat că capacitatea Ucrainei de a se reclădi depinde, în primul rînd, de capacitatea ei de a se apăra.
„Asta înseamnă un sprijin curajos, imediat și susținut — militar, economic și politic. Ucraina a demonstrat curajul de a lupta și viziunea de a se reclădi. Moldova este alături de voi — în mod constant și necondiționat”, a subliniat președintele Republicii Moldova.
Preluat de la: Noi.md